A klímaváltozás vitathatatlan tény, amelynek egyik fő előidézője az emberi tevékenység nyomán keletkező és évtizedek óta folyamatosan növekvő széndioxid-kibocsátás. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) legutóbbi, 2018-as jelentése szerint ha a jelenlegi ütemben pusztítjuk a bolygó erőforrásait, akkor már 2040-re világszerte súlyosabbá válnak a szárazságok és az erdőtüzek, súlyosbodnak az élelmezési válságok, és a part menti területeket elönti a tenger.

– A 2030-ig hátralévő években a 2010-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-ig pedig nullához közeli értéket kell elérni, amely csak úgy lehetséges, ha otthonaink a jelenleginél is jobban szigeteltté, ezáltal pedig karbon-semlegessé válnak, vagyis fűtésük és hűtésük csak minimális energiát igényel” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Az 57 millió tonnás magyar széndioxid-kibocsátás 16%-a otthonaink fűtése és hűtése miatt kerül a légkörbe, ennek 80%-át pedig a nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt 2,7 millió magyar családi ház adja.

Egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház például csak a fűtéshez és hűtéshez felhasznált energia révén évente 0,9 tonna üvegházhatású gázt juttat a Föld légkörébe. Csak a korszerűtlen magyar családiházak teljeskörű hőszigetelésével közel 1 millió tonna széndioxid-kibocsátást spórolhatnánk meg évente, míg családi házaink fűtési költségeit akár 40-50%-kal, az egyéni karbonlábnyomunkat pedig 6%-kal csökkenthetnénk.

Magyarország számára az energiahatékonyság javítása révén elérhető klímavédelem kiemelten fontos. Sajátos klímája miatt hazánk ugyanis az egyik leginkább sérülékeny európai ország, ahol egyre nagyobb területeket sújt az aszály. A 80-as évektől gyorsuló felmelegedés hatására a nyári középhőmérséklet mára 2 Celsius-fokkal nőtt, és az évszázad végére már 4-5 fokkal lehet magasabb.