A szervezet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, alig több mint 200 lelket számláló törpefaluban élő, hátrányos helyzetű gyermekek érdekében végzett munkájával érdemelte ki az elismerést. Az Alapítvány önkéntesei fejlesztő foglalkozásokkal, játékokkal, innovatív képzési módszerekkel segítik az ott élő gyermekek felzárkózását, egyre eredményesebb iskolai tanulmányait.

A Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként Jöttem díjat elnyerő alapítvány 2016-ban „Új gyerektábor Bódvalenke” néven kezdte meg önkéntes munkáját egy nyári táborral, azóta folyamatosan fejleszti, bővíti segítő tevékenységét. Az alapítvány célja, hogy a Bódvalenkén felnövő gyerekek ugyanakkora eséllyel induljanak el életpályájukon, mint a városokba, jobb anyagi és szociális körülmények közé születő társaik. Önkénteseik különböző részképesség-, és figyelemfejlesztő, kooperativitást igénylő játékokkal, Skype-tanodával segítik a gyerekeket. Emellett, rendszeresen dolgoznak a kicsik és nagyobbak szókincsének, kifejezőképességének és általános tudásának bővítésén is.

A díjat a szervezet életre hívóinak, önkénteseinek nevében a Juszt-is Teszünk Alapítvány vezetője vette át. Szil Tolmi a díj átvételét megelőzően így vallott elköteleződéséről, közös munkájukról: „Nem gondoltam volna öt évvel ezelőtt, hogy ennyi időt fogok áldozni az Alapítványra, a segítő munkára. Mint egy örvény, úgy szippantott be. Meghatározó felismerés volt számomra a közös munka kezdetén, hogy ha különböző társadalmi hátterű emberek találkoznak és kezdenek el igazán együtt dolgozni, az kézzelfogható eredményeket hoz, értéket teremt.”

Az Alapítvány által felkarolt Bódvalenke lélekszáma alig több mint 200 fő. A legnagyobbrészt roma lakosság mintegy fele gyermek. Freskófalunak is hívják, mert európai roma festőművészek művei díszítik a házak falát.

A 2020-as Önként Jöttem díj átadását a járványhelyzet miatt halasztották a szervezők 2021. július 6-ra. A díjátadás napján a Családbarát Magyarország Központ az Alapítvány számára tisztítószereket, konyhai eszközöket, az ott élő gyermekeknek készségfejlesztő, és a mindennapokat színesebbé tevő játékokat, írószereket adományozott, ezzel is támogatva az Alapítvány munkáját.

Az Önként Jöttem díjat minden évben olyan személy, induló szervezet, vállalati program megvalósítóinak ítéli oda a Családbarát Magyarország Központ, akik minimum egy éven át önként, egy közösség számára végeznek valamilyen hasznos tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

„E példamutató munkával nem csupán segítenek embertársaiknak, de személyes fejlődésükhöz is hozzájárulnak, és pozitív változásokat indítanak el, akár egy egész közösség életében” - idézte fel a díj életre hívásának egyik alapgondolatát az elismerés kapcsán dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.