A szakember szerint amikor a baba hozzátáplálása kerül szóba, a különböző elvek és módszerek gyakran képezik vita tárgyát az anyukák körében.

– Vannak, akik a pürés dolgokra esküsznek, mások a BLW (baby led weaning), vagyis az igény szerinti táplálást részesítik előnyben, és a baba jelzéseit követve adnak enni a kicsinek. Ők nem feltétlenül pürésítik az ételt, hanem kézben megfogható darabokkal kínálják meg a picit – mondja Gáspár Tímea dietetikus. – Alapszabály, hogy a bébiételek elkészítésénél nincs szükség semmilyen fűszer vagy ízesítő (cukor, só stb.) hozzáadására, hiszen az a célunk, hogy megismertessük a babával az ételek természetes ízét. Amikor a hathónapos babánál elkezdjük a hozzátáplálást, kóstoltatást, nagy segítség, ha van eltéve fagyasztott anyatej, vagy tudunk fejni és azt hozzáadni az ételhez. Az ismert íz segít a babának, könnyebben fogadja el az új ételeket.

Az évszak slágerei

– A téli gyümölcsök közül almát 6 hónapos, körtét és szilvát pedig 9 hónapos kortól adhatunk. Készíthetünk belőlük pürét, de felhasználhatjuk a zamatos gyümölcsöket nyersen vagy főzve is – magyarázza a szakember. – A sütőtök kétségkívül nagy kedvenc a babák körében. Az évszak egyik slágerét már 6 hónapos kortól adhatjuk a kicsinek, pépesített formában. A benne található C-vitaminnak köszönhetően segíti a baba immunrendszerének megfelelő működését, valamint védi a szervezetét a megfázásos betegségektől. Magas A-vitamin-, karotin- és káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul a szemek egészségének megőrzéséhez, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Emellett bővelkedik kalciumban, magnéziumban és vasban is, valamint magas rosttartalma segíthet a székrekedéssel küszködő babáknak. A 9 hónapos kortól adható banán lúgosító hatása mellett számos formában támogatja a szervezetet. A közkedvelt déligyümölcs magas kálium- és cukortartalma miatt segíti az izmok és az idegrendszer működését, valamint magas rost-, kálium- és C-vitamin-tartalma a szívre és az érrendszerre is pozitívan hat.

Íme néhány egészséges recept: milyen gyümölcsös étellel kínáljuk a babát a téli időszakban?

Almás-banános köleskása

(9 hónapos kortól adható)

Hozzávalók: 50 g köles, 1 db kisebb alma (kb. 100 g), 1 db banán (kb. 100 g)

Elkészítés: A kölest négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Az almát lereszeljük, a banánt villával összetörjük. Amikor a kása kicsit kihűlt, hozzákeverjük a gyümölcsöket.

Szénhidrátban gazdag, finom bébifogás. Az alma és a banán édessé teszi az ételt, nem szükséges cukrot adni hozzá.

Banános burgonyapüré

(9 hónapos kortól adható)

Hozzávalók: 150 g burgonya, 60 g banán

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk és apró kockára vágjuk, majd megfőzzük. A főzővizet leöntjük és a burgonyát a banánnal együtt egy elektromos robotgéppel habosra pürésítjük.

Az ételt tovább kombinálhatjuk sárgarépával, brokkolival, sütőtökkel. Ha túlságosan szilárdnak ítéljük a pürét, akkor lazíthatjuk az állagát a burgonya főzőlevével, így nem érdemes az összes vizet leönteni, tegyünk félre egy keveset arra az esetre, ha szükség lenne rá.

Almás sütőtök

(6 hónapos kortól adható)

Hozzávalók: 2-3 evőkanál sütőtök, 1 db alma

Elkészítés: A sütőtököt sütőben megsütjük. A megpuhult sült tökből 2-3 evőkanállal kiveszünk és lereszelt almával turmixoljuk.

A sütőtöknek köszönhetően édes ízű, színes étel. Az almát ne forrón adjuk hozzá, így jobban megőrzi C-vitamin-tartalmát.

Szilva és körtekompót

(9 hónapos kortól adható)

Elkészítés: Hámozzunk meg egy körtét, csumázzuk ki, daraboljuk fel. Hámozzunk meg 4-5 kisebb szilvát, vágjuk ketté és magozzuk ki. Főzzük meg a gyümölcsöket, a főzővízbe tegyünk 1-2 kisebb egész fahéjat vagy 2-3 egész szegfűszeget. Ha megpuhultak, vegyük ki a szilvát és a körtét, ügyelve, hogy a fűszerek ne kerüljenek a gyümölcsbe, és turmixoljuk össze.

Banános szilvapüré

(9 hónapos kortól adható)

Elkészítés: Hámozzunk meg 4-5 kisebb szilvát, vágjuk ketté és magozzuk ki. Hámozzunk meg egy banánt, daraboljuk fel. Turmixoljuk össze a gyümölcsdarabokat. A banántól a szilvapép sűrűbb és édesebb lesz.

Szilvás-őszibarackos püré

(9 hónapos kortól adható)

Elkészítés: Hámozzunk meg egy őszibarackot, vegyük ki a magját és daraboljuk fel. Hámozzunk meg 4-5 kisebb szilvát, vágjuk ketté és magozzuk ki. Turmixoljuk össze a gyümölcsdarabokat. Mivel a szilva is és az őszibarack is hajt, ezért székrekedéses babáknak különösen ajánlott ez a zamatos püré.

Almás sárgarépa saláta

(6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 100 g alma, 50 g sárgarépa

Elkészítés: Az almát lereszeljük, a sárgarépát gőzben megfőzzük, összetörjük és összekeverjük az almával.

Miután a baba már elkezdett rágni, a sárgarépát nem kell megfőznünk, csak alapos tisztítás után lereszelnünk.

(fotó: Shutterstock, Szabó Adél)