Dr. Károlyi Hortenzia írói vénával megáldott diabetológus-belgyógyász szakorvosként a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek átadásának egy különleges formáját választotta. Konkrétan: megálmodta az Édes-Keserű című kétfelvonásos színdarabot. A zenés produkciót november 4-én egy nonprofit jótékonysági rendezvény keretében mutatják be a Budapest Kongresszusi Központban.  

Amikor a doktornőt arról kérdezem, hogyan jutott eszébe a diabéteszről szóló zenés színházi előadás ötlete, mosolyogva idézi fel a kezdeteket.  

Dr. Károlyi Hortenzia; Fotó: Gergely Bea

– Gyerekkorom óta érdekel az irodalom, a költészet és hobbiból régóta írogatok. Felnőttként az orvosi munkám mellett verseket és dalszövegeket írtam, megjelent egy verseskötetem is, annak kiegészített anyagából 2017-ben, Smaragdzöld szerelem címmel vers-koncert valósult meg, neves művészek tolmácsolásában.  A diabétesz témája nagyon sokakat érint. Orvosként naponta többször kell egyenként elmagyaráznom a betegeknek a betegségükkel kapcsolatos szükséges tudnivalókat. A színdarab gondolata egy szokásos munkanapon fogalmazódott meg bennem, amikor zsinórban legalább ötödszörre mondtam el, rajzoltam le ugyanazokat a dolgokat a pácienseknek, mert történetesen öt egyforma típusú beteg érkezett egymás után. Akkor, és ott jött ez az ötlet: milyen jó lenne, ha nagyobb csoportoknak egyszerre lehetne átadni ezeket az információkat, méghozzá úgy, hogy érdekes és könnyen befogadható legyen. Például színházi keretek között, egy könnyedebb műfajban, mondjuk egy zenés darab formájában. Így kezdődött… Az előadás zenéjét Döme Zsolt szerezte, a dalszövegeket is magam írtam. 

Szakmai szempontból is megállja a helyét  

A doktornő elmondása szerint a megálmodott előadás egy izgalmas kísérlet, egy ún. "kiméra": edukációs anyag és zenés színház ötvözete. Szórakoztatva tanít, egyszerre kikapcsol és informál.  

– A célunk az, hogy ráirányítsuk a figyelmet a cukorbetegség problémájára, és a kellő tiszteletet megadva ennek az ügynek, illetve témának, egy igazán minőségi produkciót hozzunk létre – meséli dr. Károlyi Hortenzia. – Ehhez a szakmájukban elismert művészeket, színészeket, zenészeket, táncosokat, különböző színházi szakembereket és kiváló színházi műszaki szakembereket kérünk fel. A készülő zenés játék orvosi szempontból is abszolút megállja a helyét. A szövegét komoly szaktekintélyek lektorálták, ami végképp hitelessé teszi ezt a kezdeményezést:  Dr.Halmos Tamás professzor,  Dr.Blatniczky László professzor és Dr.Halmos Tamásné Eszter edukátor szaktekintély – teszi hozzá a szakember.  

Bodrogi Gyula és Fehér Adrienn; Fotó: Gergely Bea

Kovács bácsi, az ellenpélda  

A zenés produkció ismertetője szerint a történet középpontjában egy kamasz lány áll, akinek egyik pillanatról a másikra jelentősen megváltozik az élete, amikor kiderül, hogy inzulinos cukorbeteg lett. Az előadás során elkísérjük őt, családját és barátait azon az úton, melyet bejárnak kétségbeesésen, tagadáson, lázadáson át az elfogadásig, az egyensúly kialakulásáig fizikai és lelki síkon egyaránt. Az előadást Lendvai Zoltán rendezte, a főbb szerepeket Bencze Ilona, Bodrogi Gyula, Csonka András, Kautzky Armand, Kovács Áron, Pásztor Virág, Varga Izabella, Voith Ági, Fehér Adrienn, Horányi Juli és Jónás Andi játsszák.  

Az immár színházi szerzőként is jegyzett doktornő érdekességként azt is elárulta, hogy a darab "keresztapja" Bodrogi Gyula. 

– Én adtam a darabnak a címét, amire igazán büszke vagyok – meséli mosolyogva a Kossuth-díjas színművész. – Arra meg pláne büszke vagyok, hogy a színlapon is úgy szerepelek, mint a darab „keresztapja”. Nagy dolognak tartom, hogy egyetlen ilyen ötletért ilyen megtisztelő titulussal kerültem oda.  

Bodrogi Gyula próba közben; Fotó: Oláh Yetti

A Nemzet Színésze a karateréről is nagy örömmel mesél. 

– A kissé bohókás szomszédot, Kovács bácsit formálom meg az előadásban, aki maga is cukorbeteg, a nem inzulinfüggő, kettes típusú diabéteszben szenved – újságolja Bodrogi Gyula. – A szerepem szerint nagyon szeretem a főszereplő kislányt, és tapasztalt sorstársként mindent megteszek azért, hogy segítsek neki, bátorítsam, és megnyugtassam a betegséggel kapcsolatban. Azt is felajánlom neki, hogy majd én megtanítom diétázni, ami azért nem egy szerencsés ötlet, mert - ahogy a kórházban a főnővér fogalmaz - az én karakterem a tökéletes ellenpélda. Kovács bácsi ugyanis nem törődik az állapotával, és valójában fittyet hány arra, hogy ő cukorbeteg…  

–  Az Édes-Keserű egy igazán kedves előadás, de amellett, hogy remekül szórakoztat, megannyi, a cukorbetegséggel kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalóval, új ismerettel is szolgál a nézőknek.  

A tanácstalanságtól az elfogadásig  

Varga Izabella a főszereplő kamaszlány édesanyját alakítja ebben a különleges témájú színdarabban. 

– A szereposztás egyik érdekessége, hogy a lányomat Pásztor Virág játssza, ugyanúgy, mint annak idején a Barátok közt című tévésorozatban – kezdi a színésznő.  –Nagyon örültünk ennek, meglehetősen összeszokott párost alkotunk, ami megszépítette és persze meg is könnyítette a közös munkát. A darabbéli férjemet Kovács Áron játssza, aki egyébként 9 éves kora óta maga is érintett ebben a betegségben, saját elmondása szerint szinte a saját gyerekkori történetét látta megelevenedni a próbák során.  

Varga Iza és Kovács Áron; Fotó: Juhász Milán

– Amikor a gyermekünkről kiderül, hogy egy vírusfertőzés következményeként cukorbeteggé vált, meglehetősen tanácstalanok és kétségbeesettek vagyunk. A történetben mi képviseljük a társadalomnak azt a rétegét, amelynek tagjait teljesen váratlanul éri ez a diagnózis, hiszen vajmi keveset tudnak a témáról – meséli Iza. –Aggódó szülőkként gyakorlatilag mi is az előadás közben tanuljuk meg azt, hogy valójában mit is jelent, és mivel jár a diabétesz, milyen típusai vannak, milyen veszélyek fenyegetnek, ha nem veszik komolyan, és azt is, milyen életmódváltásra van szükség a kislányunk egészsége érdekében, ami aztán az egész életét végigkíséri majd.  

Mi mindent tanulhatunk a gyerekektől?  

Iza elmondása szerint az előadás főszereplője vérbeli kamaszként nehezen fogadja el a váratlan diagnózist.

– A „kislányunk” először nem akarja tudomásul venni, hogy mostantól szigorú szabályok szerint kell élnie, és hogy ebből a betegségből nem fog 1-2 hét alatt meggyógyulni. Ez érthető módon indulatokat és heves tiltakozást vált ki belőle. Hosszú folyamaton kell keresztülmennie ahhoz, hogy el tudja fogadni a betegségét. Ebben sokat segít neki, amikor sorstársakkal, diabéteszes gyerekekkel találkozik, akik túl vannak a kezdeti nehézségeken, és már boldogulnak ezzel a “fura” csomaggal”:  ugyanolyan vidám, csibész kölykök, mint a makkegészségesek. A gyerekek az életben is sokkal elfogadóbbak, mint a felnőttek, sokszor jóval hamarabb megtalálják a helyüket egy megváltozott szituációban. Sokat tanulhatunk tőlük. 

Varga Iza; Fotó: Juhász Milán

Vegyük komolyan a jeleket!  

– Az Édes-Keserű nagy erénye, hogy minden korosztály képviselteti magát benne, ami azért is lényeges, mert így azt is láthatjuk, hogy ez a kihívás kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet – teszi hozzá Iza, aki ezt tapasztalatból is tudja, hiszen ő maga is terhességi cukorbeteg volt, amikor a második kislányát várta. – Az is bizonyos, hogy a diabétesszel kapcsolatban rengeteg tévhit, fals információ és „ködös dolog” kering a köztudatban. Ráadásul, nagyon sokan bagatellizálják ezt a problémát egészen addig, amíg nincsenek súlyosabb tünetei a betegségnek. Holott, ha időben fény derülne rá, elkerülhetnék a komolyabb szövődményeket. Nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrések fontosságára, a korai jelekre, a felelősségvállalásra, az életmódváltás és a rendszeres mozgás megelőzésként való jelentőségére.

– A komoly téma ellenére ez egy szórakoztató darab, sok-sok humorral, romantikával, fergeteges zenékkel és táncokkal. A néző észre sem veszi, mennyi mindent "tanul", talán csak utólag tűnik majd fel, milyen hasznos is volt az előadás. 

Nem csak cukorbetegeknek  

A színpadi produkció kapcsán dr. Károlyi Hortenzia azt is megemlíti, hogy 0-99 éves korig mindenkinek ajánlja a témáját tekintve mindezidáig egyedülálló zenés színdarabot.  

– Terveink szerint ez az előadás segít rendszerezni, tisztázni olyan ismereteket, amelyekben esetleg bizonytalanok vagyunk. Ugyanakkor az előadást nem feltétlenül csak cukorbetegeknek ajánljuk. Azoknak, akik nem érintettek a betegségben, az Édes-Keserű a megelőzésről is szól, arról, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy elejét vegyük a diabétesz kialakulásának.  

 

(Nyitókép: az Édes-Keserű színházi próbája. A fotón: Endrődi Huba, Kádár Attila, Horányi Juli, Pásztor Virág, Süveges Renáta, Kovalcsik Luca, Kuti Benjamin; Fotó: Juhász Milán)

A cukorbetegségről szóló sorozatunk következő részében Dr. Károlyi Hortenziával beszélgetünk a diabétesz okairól, jellemző tüneteiről és a kezelés lehetséges módjairól.  

A részletekért kattintson IDE!