Az alkalomhoz méltó helyszín, a Pesti Vigadó adott otthont a Családbarát Magyarország Központ idei Védjegy Gálájának, amelyen átvehették elismeréseiket a Kiemelkedően Családbarát Hely díjazottjai. A szakmai, és egyben társasági esemény az innovatív, munkavállalókat segítő megoldások bemutatása mellett Miklósa Erika operaénekesnő, az Urban Verbunk, a magyar néptáncművészet elismert szereplője és Tóth Vera jazzénekesnő jóvoltából magas színvonalú művészeti produkciókkal is szolgált a résztvevőknek.

A Védjegy Gálán elsőként Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntötte videóüzenetében a résztvevőket, hangsúlyozva: a kormány számára kiemelten fontos, hogy Magyarországon minél több család, valamint minél több családbarát munkahely, vállalkozás és intézmény legyen. Hozzátette, egy vállalatvezetőnek vagy egy vállalkozónak sokkal könnyebb a helyzete, ha szilárd családi háttér áll mögötte, és azok a cégek, valamint intézmények, amelyek figyelembe veszik a munkavállalók és családjaik igényeit, sokkal sikeresebbek lehetnek a piacon, mint versenytársaik. Harmonikus együttműködést mindenhol ki lehet alakítani, melyet a mostani díjazottak is példamutatóan bizonyítottak.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára gratulált az elismert szervezetek képviselőinek, majd beszédében kitért arra, hogy amikor hazánk több mint egy évtizeddel ezelőtt végrehajtotta a családbarát fordulatot, a kormány kiemelt céljai között szerepelt, hogy Magyarországnak előre kell lépnie a családok támogatásának területén is. Azóta több mint 30 elemmel bővült a családtámogatások köre. Ezeknek az intézkedéseknek a jelentős része azt segíti, hogy a gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező szülőknek ne kelljen a család és karrier között választaniuk.

A Védjegy Gála háziasszonya, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arra biztatta a családbarát szervezetek vezetőit, hogy védjegyes munkáltatóként fejlesszék a tanúsításban érintett területeket, gondoljanak arra, mit tudnak tenni azért, hogy öt év múlva visszanézve is büszkék lehessenek majd az elért eredményekre.

A Kiemelkedően Családbarát Hely díjakat az ezer munkavállaló feletti kategóriában a dm Kft., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Richter Gedeon Nyrt. nyerte el. A száz és ezer munkavállaló közötti kategóriában a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., továbbá a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság képviselői vehették át az elismerést. A száz munkavállaló alatti kategóriában pedig az Alfaseed Kft., a Herbow International Zrt. és a Solar360 Áramtermelő Kft. kapott díjat.

Partneri tagszervezetekkel közösen is adtak át Kiemelkedően Családbarát Hely díjakat. A Családbarát Magyarország Központtól, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől Alsómocsolád Község Önkormányzata; a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségétől a SIPOS Kft.; a Magyar Bankszövetségtől pedig az OTP Bank Nyrt. vezetői vehették át az elismerést.

A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely védjegy tanúsítványt, ezalatt Családbarát Munkahely kategóriájában 950, Családbarát Szolgáltatóhely kategóriában 1 250, vagyis összesen 2 200 szervezetet auditáltak sikerrel, köztük kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket. A minősített munkahelyek családbarát intézkedéseinek előnyeit e szervezeteknél összesen már több mint 310 ezer munkavállaló élvezheti.