– Örömmel jelenthetem be, hogy a megnövekvő kapacitásigény miatt pályázatot írunk ki új bölcsődék létrehozására – kezdte Novák Katalin. – Egy 2,8 milliárd forintos keretösszeget nyitottunk meg, amelyből új családi és munkahelyi bölcsődei férőhelyek létrehozására első körben augusztus 15-ig, majd a második szakaszban szeptember 15-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Továbbra is azon dolgozunk, hogy aki a gyermekvállalás mellett dönt, annak minél kevésbé legyen anyagi akadálya.

Újabb táborok nyílnak

– Múlt héten több Erzsébet-tábort is meglátogattam, jó volt látni, mennyire élvezik a Balatont a Zánkán táborozó gyerekek – folytatta a miniszterasszony. – Itt vasárnaptól péntekig tartanak a turnusok, majd hétvégén a családi táborozók veszik birtokba a szobákat. A mentőorvosok családjai mellett az egyszülős családok és a beteg gyermekeket nevelő családok is igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Minden szabályosan jelentkező számára tudunk tartalmas élményeket garantálni.

– Tovább bővítjük a hazai gyermektáborok kapacitását – emelte ki Novák Katalin. – Csillebércen és Galyatetőn is elkezdődhet a terveztetés és hamarosan indulhat a felújítás. Az újabb táborok szolgálatba állításának ráadásul szimbolikus jelentősége is van.

Pszichiátriai segítség a gyerekeknek

– Nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviselt mindenkit ez a járvány – jelentette ki az operatív törzs vezetője. – A gyerekek nem járhattak iskolába, távolságot kellett tartaniuk a nagyszülőktől és a barátaiktól. Ezeknek a hónapoknak a hosszú távú hatása egyelőre nem ismert, így szükség lehet a megfelelő segítségre, ezért növeljük a Szent János Kórház gyermekpszichiátriai kapacitásait. Ezzel a járóbeteg-ellátás megduplázódik, a fekvőbeteg-ellátás pedig másfélszeresére bővül. Erre 1,2 milliárd forintot különít el a kormány.

Fesztiválbelépő az egyetemistáknak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatára a járvány elleni védekezésben részt vevő egyetemisták számára belépőt biztosítanak az EFOTT 0. napjára, ez a döntés 9000 fiatalt érint.

Továbbra is vizsgálja a kormány a rendezvények és a fesztiválok támogatását, hogy minél hatékonyabban segíthesse a közösségi élet újraindulását és biztosíthassa a forrásokat. A SZÉP-kártya zsebei közötti átjárhatóság lehetősége megnöveli a családok mozgásterét, így remélhetőleg mindenki tartalmasan töltheti majd a nyári időszakot.

Fejlesztések után beindul a turizmus

– Az elmúlt évek óta folyamatosan rekordokat döntögetett a hazai turizmus – idézte fel Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. – Egészen eddig úgy tűnt, hogy a 2020-as év lehet minden idők legjobbja, de a járvány keresztülhúzta a számításokat. A válságra sosem a megszorítás a jó válasz, így nem álltak le a hazai fejlesztések: az elmúlt hónapokban új szállodák és panziók épültek, 60 ezer újépítésű szoba áll itthon rendelkezésre, de megújultak a gyógyfürdők és számos kastély is. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program fantasztikus lehetőségeket biztosított az ágazatnak. A kormány támogatása meghaladja a 2 milliárd eurót.

– A növekedés folytatódik, 30 millió vendégéjszakát számolhatunk idén. A Balatonnál 46%-os növekedés, így megállapíthatjuk, hogy a kormány SZÉP-kártyával kapcsolatos intézkedései elérték a kívánt hatást – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A javaslatunk hatására a falusi szálláshelyeken mostantól melegkonyhával is várhatják a turistákat 16 főig, ezzel is segítve, támogatva a helyi kistermelőket és kisvállalkozásokat.