Október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

Egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Emellett a Kossuth téren családi programokkal várják az ünneplőket.

Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. A Zeneakadémián pedig díszhangversennyel zárják az ünnepi rendezvényeket.

Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszíneit és eseményeit interaktívan bemutató mobilalkalmazás készült - közölte a Terror Háza Múzeum. Az applikáció a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit. A bejárható 13 helyszínt térképen lehet megtekinteni, az emlékpontokra érkezők videók, 3D-s fotók, galériák, játékok és a virtuális valóság segítségével tehetnek időutazást 1956-ba.

1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum fényképtára, az anyagból Apró dobozba rejtett forradalom címmel kiállítás látható a múzeumban. A fényképeket Pálfalvi István, a Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke készítette, aki Rákospalotán lakott és onnan mindennap bejárt az 1956-os forradalom Budapestjét fényképezni.

Ma ismét megrendezik a Kolonics György Emlékfutást a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok kenus tiszteletére. Idén egy sárkányhajós dunai futamot is indítanak a Népszigetről. A nevezők mindkét versenyszámban Ötpróba-pontokat gyűjthetnek és akár a tokiói olimpiára is kijuthatnak nézőként.

(fotó: Shutterstock)