A Média a Családért-díj célja, hogy a család – örömeivel és gondjaival együtt – ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint a valódi életben. Nyomtatásban megjelenő cikkeket, rádió- és televízió-műsorokat, online tartalmakat jutalmaznak, amelyek a család témáját magas szakmai színvonalon jelenítik meg, információt, erőt, segítséget adnak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez.

A Média a Családért-díj jelöltjei között szerepelt kollégánk, a csalad.hu munkatársa, Ivanova Daniela is.

Érzéseket ível át a család

– Boldogság, boldogtalanság, szenvedés, kiegyensúlyozottság, botrány, öröm – egyetlen olyan terület van az életben, amely ezeket ötvözi, és az a család – mutatott rá az online közvetített díjkiosztón Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány elnöke. Mint elmondta, a fődíj megítélésekor öt elvet vettek figyelembe. Aktuális és reális legyen a témaválasztás, fontos volt emellett az eredetiség, valamint, hogy a családon belül mindenkit megszólítson, és éltesse a családbarát szemléletmódot.

Örökbefogadás, a gyermek elvesztése, a nehézségek leküzdése

Az elismerést és az 1 millió forintos fődíjat idén a Duna televízióban bemutatott, az Anyaméh gyümölcse jutalom című riportjáért Bodó Máriának ítélte a zsűri. A Külhoni Média a Családért-díjat megosztva kapta két újságíró: D. Balázs Ildikó, a liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért, valamint Gruik Zsuzsa a vajdasági Magyar Szóban megjelent Kavics a tóban - Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért. Novák Katalin családokért felelős miniszter a Családbarát Média miniszteri különdíjával jutalmazta Mohácsi Editet a Vendég a háznál című műsorban bemutatott, A magzat elvesztése című riportjáért. A közönségdíjat Széles Horváth Anna pszichoforyou-ban megjelent, Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században című írásáért, illetve Polyák Hajnalka: Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikkért kapta.

Novák Katalin: jelentős az újságírói felelősség

A családokért felelős miniszter úgy fogalmazott: jelentős felelőssége van egy újságírónak abban, milyen témákat dolgoz fel, kiket szólaltat meg, milyen kérdéseket tesz fel, és a hallottakat mennyire hitelesen közvetíti. Ő olyan újságírót jutalmazott, aki értéket közvetít, aki nem rombol, hanem építkezni segít, aki a családi élet szépségeit és kihívásait hitelesen mutatja be. A díj megítélésekor fontos volt számára, hogy a pályamű kevésbé fókuszban álló témát dolgozzon fel.

Minden magyart támogatni kell

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a külhoni díjjal összefüggésben kiemelte: a kormány számára fontos, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők egymást megismerve élhessék a mindennapjaikat, a támogatások pedig minden magyar közösségbe eljussanak.