„Az Otthonteremtési Program új lendületet adhat a lakáspiacnak” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

„Az Otthonteremtési Program új lendületet adhat a lakáspiacnak”

MTI
2020. nov. 24. 10:04
Támogatások, kedvezmények

Az otthonteremtési kedvezmények új lendületet adhatnak a lakáspiacnak – mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, a jegybank novemberi Lakáspiaci jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető példaként említette az Otthonfelújítási programot és az illetékmentes lakásvásárlást, amely keresleti oldalról, és az 5 százalékos áfa visszavezetést, amely a kínálati oldalról nyújt támaszt 2021-től.

Kiemelte: a munkaerőpiaci kilátások romlása és a jövedelmi helyzet bizonytalansága a második negyedévben érdemben visszafogta a lakások iránti keresletet, a tranzakciók száma a mélypontot jelentő áprilisban csaknem 60 százalékkal csökkent, a nyári hónapokban azonban már éves alapon bővülés volt tapasztalható.

Az MNB szerint az ideiglenes, 5 százalékos lakásáfa kulcs visszavezetése 2021-től 20 ezer új lakás árában okozhat csökkenést.

Arra is kitért, hogy a társasházak körében végzett felmérésük alapján a lakások 50 százaléka felújításra szorul, ezek több mint háromnegyedét három éven belül tervezik is rendbe hozni. Sok társasháznál a járvány miatti korlátozások miatt nem tudtak belevágni a felújításokba – mondta. Hozzátette: a megkérdezett társasházak több mint negyede jelezte, hogy fizetési problémákat tapasztaltak a járvány miatt a lakástulajdonosoknál.

(fotó: Shutterstock)