A kutatásba félmillió kínai résztvevőt vontak be, akiket alvási szokásaikról és problémáikról kérdeztek. A résztvevők szív- és érrendszeri egészségét tíz év elteltével vizsgálták meg, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik nehezen alszanak el, gyakran felébrednek és nem tudnak visszaaludni, valamint az alváshiány miatti koncentrációzavarban szenvednek 22 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki koszorúér-betegség, és 10 százalékkal valószínűbben kapnak szélütést – idézte a CNN cikkét a hirado.hu.

Az eredmények számításánál a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a fizikai aktivitást is figyelembe vették.

Azok, akik nem tudtak koncentrálni napközben a kevés alvás miatt, 13 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztaltak szívproblémákat. Akik nehezen aludtak el és sokszor felébredtek, 9 százalékkal, akik túl korán ébredtek föl, 7 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek szívműködési zavarokban, mint a jó alvók.

A Pekingi Egyetem professzora, Li Liming szerint a kapcsolat az alvászavar és a szívbetegségek közt a fiatal felnőtteknél és azoknál, akiknek kezdetben nem volt magas vérnyomásuk, még erősebb.

Ez az eddigi legnagyobb kutatás, amelyet az alvászavar és a szív- és érrendszeri zavarok összefüggéséről végeztek Natalia Rost neurológus, a Harvard Egyetem professzora szerint.

Egy 2017-es kutatás alapján, melyben 160 ezer embert vizsgáltak meg, a nehezen elalvóknál 27 százalékkal volt valószínűbb a szívinfarktus és a szélütés kialakulása.

Az előzetes kutatások kimutatták, hogy a rossz alvásminőség változást idézhet elő a hormonháztartásban, gyulladásos folyamatokat indíthat el, és az anyagcserére is negatív hatással lehet.

(fotó: Shutterstock)