A látogatók megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség - mondta Győrffy Balázs.

Az Országos szakmai tanulmányi versenyen (OSZTV) kilenc, a Szakma kiváló tanulója versenyen (SZKTV) tizenegy szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van - sorolta. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon - mondta az elnök.


A verseny üzenete, hogy az agráriumban is lehet szerethető hivatásra találni - véli Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára. Az ágazatban nemzedékváltásra van szükség, aranytartalék az ifjúság, a fesztivál ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát. Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

A szakmai tanulmányi versenyek népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben - mondta Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.