Személyi kedvezmény – a statisztika szerint az utóbbi években mind többen ismerkedtek meg ezzel a közteherviselési fogalommal. Az adórendszer kedvezményt kínál a személyi jövedelemadóból (szja) azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, esetleg olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

Egyre többen igénylik

Ilyen ­például a hallási, látási, a mozgásszervi fogyatékosság, bizonyos ér- és immunbetegségek. Ide tartoznak még a gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek is, ezeken belül az I. típusú és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség – sorolja a kedvezményre alapot adó betegségek körét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja.

Egy évtizeddel ezelőtt, a 2010-es adóévben nagyjából hetvenezer ember vette igénybe a kedvezményt, az érintetteknél összesen körülbelül hárommilliárd forintot hagytak az akkori szabályok – mondta a Magyar Nemzetnek Kis Péter András, az adóhivatal szóvivője.

Az idő múlásával a számok folyamatosan emelkedtek, 2013-ban meghaladta a százezret az érintett adófizetők táborának nagysága, 2017-ben már kétszázezernél is többen éltek a lehetőséggel, 2018-ra pedig negyedmillió fölé kúszott a létszám. Akkor több mint húszmil­liárd forintot takarítottak meg az érintettek.

Tudatosabbak az adózók

Az emelkedés egyik oka a szóvivő szerint az adótudatosság terjedése lehet, vagyis az, hogy mind többen szereznek pontos ismereteket a helyzetükben alkalmazható adószabályokról. – Másrészt – folytatta a szóvivő – tavaly új betegségek kerültek be abba a jogszabályba, amely a személyi kedvezmény jogosultjainak körét meghatározza.

A kedvezmény idén havi 8050, vagyis évi 96 600 forint. – Fontos – emelte ki a tudnivalók közül Kis Péter András –, hogy a személyi kedvezmény határozat vagy orvosi igazolás birtokában vehető igénybe, ez nélkülözhetetlen feltétel. Utóbbi iratot szakambulancia, kórházi osztályon dolgozó szakorvos vagy az általuk készített dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

Visszamenőleg is érvényesíthető

– Lényeges továbbá, hogy a kedvezmény visszamenőlegesen is érvényesíthető. Vagyis akik régebb óta szenvednek a jogszabályban felsorolt betegségek valamelyikében, és még nem kérték a kedvezményt, ezt az ötéves elévülési időn belül utólag is megtehetik. Ám csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben, években is fennállt, és ez szerepel az orvosi igazoláson vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozatban – ismertette a szabályokat a szóvivő. Hozzátette: a kedvezmény visszamenőleges igénybevétele az úgynevezett önellenőrzés keretei között történhet meg.

Kis Péter András végezetül arról beszélt, hogy az szja-rendszer több kedvezményt is ismer. Ilyen például az első házasokat megillető teherenyhítés, a kisgyermeket nevelő szülőknek járó családi kedvezmény, és – legújabban – a négy vagy több gyermekes anyák adómentessége is.