A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet Munkahely, illetve Szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából, illetve a nonprofit szektorból. Lehetnek mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. 

Cikksorozatunkban olyan Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozásokat, szervezeteket mutatunk be, amelyek megvalósított ötleteire, fejlesztéseire jó gyakorlatként, példaként is tekinthetünk. 

 Belicza László első megválasztásakor, 28 évesen a legfiatalabb településvezető volt az egész megyében. Azóta háromgyermekes édesapa és egy büszke családbarát önkormányzat vezetője. 

– Tanulmányaim befejezése óta, bő két évtizede aktív közéleti szerepet töltök be a településen, előbb önkormányzati képviselőként dolgoztam egy ciklus erejéig, majd 2010-től polgármesterként igyekszem megkönnyíteni, jobbá tenni a helyiek életét – meséli Belicza László, Kállósemjén első embere, aki születése óta a település lakója. – A szüleim és a nagyszüleim főleg az egyházi közösségben végzett munkájuk által mutattak jó példát, hogyan tehetünk hatékonyan a környezetünkért. Ezt a szemléletet szeretném én is továbbadni a gyermekeimnek. 

Belicza László 2010-ben, 28 évesen a megye legfiatalabb polgármestereként kezdte pályafutását. Szülei kezdetben féltették, de hívő emberek lévén naponta imádkoztak fiukért és szépen fokozatosan a büszkeség lett az erősebb érzés a szívükben. László időközben háromgyermekes családapává vált, most 10 és 7 éves lányai, illetve 3 éves fia teszik teljessé az életét. 

– A feleségemmel a kezdetektől fogva nagycsaládban gondolkodtunk. A közéleti feladatom és a gyerekek érkezése pedig szépen összefonódott egymással: a két kisebbik gyermekem egyaránt a falunapra volt kiírva, de végül hamarabb megszülettek, a nagylányom pedig húsvéthétfőn látta meg a napvilágot, éppen egy fontos pályázat beadásakor. Emlékszem, a parkolóban írtam alá a szükséges papírokat, majd siettem be a kórházba! Amikor kisebbek voltak a gyerekeim és megkérdezték tőlük, hogy mivel foglalkozik az édesapjuk, azt válaszolták: „Apa telefonál. Az a dolga, hogy telefonál!” Most már jobban átlátják a munkámat, talán azt is mondhatom, hogy büszkék rám. A közéleti szereplésem miatt jobban előtérben vannak a gyerekek, bizonyos közösségi rendezvényeken türelmesebbnek kell lenniük, de nagyon ügyesek – jegyzi meg mosolyogva

– Megbízatásom előtt a településen tanítottam, így a helyi oktatási, nevelési kérdésekbe talán egy kicsit jobban beleláttam, nagyobb betekintést nyertem a fejlesztendő területekre – folytatja a polgármester. – Emellett sok dologra büszkék is lehetünk e téren. Általános iskolában hagyományosan népszerű nálunk a művészeti oktatás, a tanórák részeként néptáncot is tanulnak a diákok. Az én két lányom is odáig van ezért az óráért. Különleges az is, hogy egy civil szervezeten keresztül elég erős nálunk a robotika oktatás, iskolai kereteken kívül programoznak a gyerekek és egyéb innovatív játékokkal ismerkednek. Az egyik kis diákcsapatunk 2018-ban kijutott a thaiföldi világbajnokságra is. Hatalmas büszkeség volt számunkra ez a lehetőség. De nem csak a fiatalok, hanem az idősebb generáció is kitesz magáért. A helyi nyugdíjasklub rangos minősítéseket elnyerő énekkart működtet, illetve hétfőnként thai ételkülönlegességeket készítenek a főzőszakkörön. Utóbbi által idősbarát önkormányzati, előbbinek hatására pedig tehetségbarát önkormányzati címet is kaptunk. 

A legutóbbi tanúsítási folyamat során pedig Kállósemjén Polgármesteri Hivatala megkapta a Családbarát Hely minősítést is. A Családbarát Magyarország Központ által adományozott tanúsító védjegy kifejezi a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. A Családbarát Hely tanúsító védjegyre Magyarország egész területéről pályázhatnak mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok, melyek tartozhatnak a verseny-, köz- és a nonprofit szektorba, illetve lehetnek civil szervezetek és közintézmények egyaránt. 

– A hivatalban nagyon fiatal csapattal dolgozunk, negyven év környékén van az átlagéletkor, a kollégáim közül sokaknál bővült a család az utóbbi években – mondja Belicza László. – Tizenhét gyermek van az önkormányzati dolgozók szűk, hivatali „csapatában”, így adta magát, hogy benyújtottuk a pályázatunkat a családbarát védjegyre. Az elmúlt időszakban nagymértékű alkalmazkodás kellett a világban zajló eseményekhez, de a hivatalban senki sem ijedt meg a feladatoktól és így volt ez a védjegy megszerzéséért tett fáradozásokat illetően is. Mindenki tudta, milyen megtisztelő ennek a címnek az elnyerése és hozzá is járult annak megszerzéséhez. 

Kállósemjén lakossága 3537 fő, az önkormányzati dolgozók létszáma pedig közel hatvan. Ennek része a hivatal mellett a többi között az óvoda és a könyvtár munkatársi állománya is. 

– Nálunk előfordul, hogy otthonról dolgoznak a hivatali kollégák, de arra is van példa, hogy behozzák a gyerekeket a munkahelyre. Kialakítottunk egy játszósarkot, és mindig igyekszünk segíteni, hogy lefoglaljuk a kicsiket. Nyitott vagyok egyébként a javaslatokra, az újdonságokra, hiszen közösséget építünk. Jó példa erre, hogy régi, bevett szokásként fél nyolcra jártunk dolgozni, de mivel sok volt a gyerekes, a munkatársaim kérték, hogy reggelente kezdjük 20-30 perccel később a napot, hogy a gyerekeket nyugodtan el tudják vinni az iskolába, óvodába. Nem okozott gondot az átállás és így kényelmesebben indulhat a nap mindenki számára. 

– A hivatali csapatépítő kirándulásunk minden alkalommal népszerű esemény, illetve az összes önkormányzati intézmény számára biztosított egy általa választott csapatépítő program meglátogatása. A gyermeknapokra rendszeresen családi napot szervezünk, és építettünk egy közösségi kemencét a faluban, amelyet bárki használhat a családi programjaihoz is. Egyetlen feltételünk van, tegye rendbe a használata után!