A 2009-ben alakult világhírű Kelemen Quartet zenei betétjével vette kezdetét az ünnepi könyvbemutató a Várkert Bazárban, ahol a Novák Katalin családokért felelős miniszter által szerkesztett „…Ami a miénk” – ötven írás a családról című könyv társszerzői is nagy számban képviseltették magukat.

Az advent első vasárnapjára megjelent alkotásból Lévay Viktória és Barabás Kiss Zoltán, a Játékszín két színművészének értő tolmácsolásában hallgathatott meg egy-egy fejezetet a publikum. Majd, a könyv megszületésének titkaival kapcsolatban a Képmás Kiadó ügyvezetője, Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember kérdezte a minisztert.A családi értékek közös pontok

– Nem tartom idejétmúlt dolognak a könyvkészítést – kezdte Novák Katalin. – Ádám fiunk alapvetően elszenvedte azt a szülői hozzáállást, hogy a férjemmel nem adtunk kütyüket a kezébe. Az első és egyetlen, amit kapott, egy e-könyv olvasó volt, azt viszont finnyásan rakta odébb kamaszként. Azt mondta, az olvasáshoz szükség van számára a könyv illatára, tapintására. Így azóta is „vagyonokat” hagyunk a könyvesboltokban – mosolygott a háromgyermekes családanya.

– Sokat gondolkoztunk azon, hogyan tudunk újat mondani a családról. Aztán arra jutottunk, hogy bőven van mit megosztanunk a témában, hiszen a legegyszerűbb „hogy vagy?” kérdésre is a családunkról kezdünk el beszélni. Elkerülhetetlen, hogy szó legyen a családunkról, a vezetéknevünk is a családnevünkkel kezdődik. Meghatározó, hogy honnan jöttünk és kinek adjuk tovább az életet, így mindig is központi helyen lesz a család. A családi értékek közös pontok, a könyvben pedig azt kerestük, mi az, ami összeköt – emelte ki Novák Katalin.Tíz témakör, ötven szerző

A közel 300 oldalas könyvben tíz témakörbe gyűjtve olvashatjuk ötven közismert hazai szereplő családdal kapcsolatos gondolatait – Novák Katalin ajánlóival. A társszerzők az irodalom, az egyház, a sport, a tudomány, az egészség, a művészet, a családmozgalom, a gazdaság, a közélet és a média világából érkeztek.

– Különböző élethelyzetekben lévő embereket kértem fel társszerzőnek minden egyes témakörben – folytatta Novák Katalin. – Semmiben nem kötöttem meg a kezüket, a műfaj, a tartalom és a stílus tekintetében sem, ezért lett ilyen közhelyektől mentes, színes ez a könyv. Ahogy érkeztek be a részletek, éreztem, hogy klassz lesz. A mai világban már ritkán tudunk hosszabb terjedelmű műveket fogyasztani, de ezeket a rövidebb írásokat könnyen beoszthatjuk esténként vagy akár utazás közben és erőt meríthetünk belőle a hétköznapokra.

– Olvasás közben van alkalmunk elgondolkodni arról, nekünk mit jelent a család, melyben élünk, amit a gyermekeinknek, unokáinknak kívánunk. A család nem mindig ideális, csupa rózsaszín világ, de nem is tragédia – valahol a kettő között helyezhetjük el a fogalmát. Lehet egy család kerek attól, hogy nem elsőre sikerült, ha az anya vagy az apa egyedül neveli a gyermekét, vagy éppen még nincsen gyermek, vagy nem a vér szerinti gyermeküket nevelik a szülők, hanem az örökbefogadottakat.

Kézzel fogható örökség

– Igazán különleges számomra, hogy édesapám is elfogadta a felkérésemet és az ő írásával lehet kerek ez a történet – mesélte büszkén a könyv szerkesztője. – Tetszett, ahogy visszatekintett az elmúlt évtizedekre és folyamatosan segít megérteni, hogy honnan is jövünk. Remélem, boldogan mutatják majd meg a gyerekeink az unokáinknak is! Mérhetetlenül büszke vagyok rá és arra is, hogyan köti össze a könyv szerzőit az írásokban megjelenő hit és kegyelem. Megmelengeti a szívemet, hogy úgy érzem, van a kezemben egy fényszóró, amit a könyv által rá tudok irányítani a kincseinkre. Az egyik fejezetet jegyző Schäffer Erzsébet által sokszor felelevenített Simone Weil-idézet olyannyira megihletett, hogy anno az esküvői meghívónkra is ezt a sort választottuk: „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” Bízom abban, hogy ez a könyv minden olvasónak segít benne.

A kötetet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) adta ki. A könyvek megvásárolhatóak a Libri könyvesboltjaiban.