A Katolikus Szeretetszolgálat Adj esélyt az éveidnek! mottóval jövő szombaton megrendezendő, az Alzheimer-kór elleni világnaphoz kapcsolódó helyi figyelemfelhívó programjáról tartott sajtótájékoztatón Beneda Attila kiemelte, örömteli módon folyamatosan nő Magyarországon a születéskor várható élettartam, de ezzel együtt emelkedik a demenciában szenvedők száma is.

Rámutatott arra, hogy a betegség megelőzhető, elsősorban életmódváltással, rendszeres sportolással, a dohányzás mellőzésével.

A katolikus egyháznak feladata a családok és a bajban lévők támogatása, ezért is álltak az ügy mellé, így felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy mindenki felelős önmagáért és másokért – mondta Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke. Hozzátette: jelentős problémának nevezte a demenciát, amellyel Magyarországon 250 ezren küzdenek, az érintettek száma pedig meghaladja az egymilliót.

A kiosztott összegzés szerint szeptember 21-én, az Alzheimer-kór elleni világnapon Székesfehérváron több helyszínen várják az érintetteket, érdeklődőket. A városházán szakmai konferenciát rendeznek A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei címmel, a Városház téren tematikus sátrakban a demencia megelőzését és kezelését mutatják be, míg az Alba Plaza előtti téren demenciaszűrést is végeznek.

(fotó: Shutterstock)