Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy évről évre megemlékezzenek az anyatejes táplálás világnapján a szoptató édesanyákról, a szoptatott gyermekekről és az őket támogató közegről. Rámutatott arra, Magyarországon a védőnők vannak ott a családok mellett, és igyekeznek támogatást nyújtani nekik.

Hozzátette: a kormány is tud segíteni anyagi értelemben, ezért hirdették meg 10 milliárd forintból a családbarát szülészeteknek szóló pályázatot, amelynek eredményeképpen felújítottak 59 szülőszobát, gyermekágyas osztályokat, és jutott segítség a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság működéséhez is.

Családbarát szülészetek

A családbarát szülészetekre vonatkozó pályázaton a szülőszobák felújítása, új műszerek, gépek vásárlása mellett az anyatejes táplálással kapcsolatban igyekeztek segítséget nyújtani a családoknak - mondta Rétvári Bence.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megköszönte a védőnőknek, hogy az elmúlt másfél évben, a járvány időszakában is segítettek az édesanyáknak, édesapáknak, a gyermekeknek és a családoknak, betartva a különböző korlátozásokat.

Kiemelte: mindenki által ismert tény, mennyire fontos az anyatejes táplálás, akár a betegségek megelőzésében, akár a fejlődésben vagy a családi kapcsolatok kialakításában. Nincs olyan része az anyatejes táplálásnak, amely ne lenne hosszú távon is nagyon fontos mindnyájunk életében, ezért fontos ezt hosszú távon is segíteni, és ezért kell megbecsülni azokat is, akik ezt a munkát végzik - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a védőnők és az ápolók munkájának megbecsülését jelzi, hogy bérük 2022. január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik.

Az ünnepségen Rétvári Bence államtitkár 2020-ban és 2021-ben adományozott miniszteri elismeréseket adott át védőnőknek.

A díjak átadása után a szervezők - az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnői Tagozata, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság - konferenciát tartanak, amelyen a többi között a pandémia alatti tapasztalatokat vitatják meg.

(fotó: Bruzák Noémi/MTI)