A tervek szerint akár ennyit is kaphatnak a háromgyerekek családok - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A tervek szerint akár ennyit is kaphatnak a háromgyerekek családok

portfolio.hu
2020. jan. 10. 7:31
Támogatások, kedvezmények

Kilenc családtámogatási forma összesítése alapján 51 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhatnak azok az átlagkeresetű kétgyermekes szülők, akik harmadik gyermeket is vállalnak – mutatják a Portfolio számításai.

– Azt szeretném, hogy a háromgyerekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a négygyermekesek esetében: ne fizessenek az anyák személyijövedelemadót egész életükben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is közölte, hogy „nagy harcban” van a pénzügyminiszterrel az újabb Családvédelmi Akcióterv ügyében.

A kormány családpolitikai intézkedései miatt már eddig is érdemi különbség volt a két-, illetve háromgyermekesek által igénybe vehető családtámogatások összege között. Ha azonban megvalósul Orbán Viktor terve, és a háromgyerekes anyák is szja-mentességet kapnak, hatalmasra fog duzzadni ez a különbség – írta a portfolio.hu.

A lap összegyűjtötte az egyszeri, illetve a hosszú távon igénybe vehető legfontosabb családtámogatási formákat.

A lap számításai szerint egy átlagos keresetű kétgyermekes család akár 51 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhat 19 év alatt, ha harmadik gyermeket is vállal.

A számítások alapján a portfolio.hu kijelentette: a fenti támogatások igénybevétele révén sokak számára a harmadik gyermek vállalásának hosszú távú határhaszna meghaladja a határköltségét. Így a lap szerint pusztán pénzügyi szempontból ez döntő motiváció lehet a harmadik gyermek vállalására a kétgyermekes párok számára.

(fotó: Shutterstock)