A Nemzeti Tehetség Központ 2022-ben immár harmadik alkalommal hirdeti meg a világon egyedülálló Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramot. Ennek célja a kiemelkedő tehetségek anyagi és szakmai támogatása, hogy a fiatalok tudásuk és képességeik alapján a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanulhassanak. A lehetőségnek köszönhetően egyénenként akár 27 millió forintos támogatásban is részesülhetnek a legrangosabb külföldi egyetemekre felvételt nyert diákok. 

– A tehetségek támogatása befektetés a jövőbe, a kiemelkedően tehetségesek pedig kiemelkedő támogatást érdemelnek – jelentette ki a Nemzeti Tehetség Központban tartott sajtótájékoztatón dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. – A támogatás egy tanévre akár 27 millió forint is lehet egy diák esetében, attól függően, hogy a világ mely egyetemére jelentkezett. Büszkék vagyunk arra, hogy a diákjaink önként népszerűsítik ezt a világon egyedülálló kezdeményezést és a tehetséggondozás gondolatát. A jövő megírásában óriási szerepe van az ösztöndíjasainknak, a “Stipisek” meghatározóak lesznek a jövőben, tudásukkal a teljes társadalmat tehetik gazdagabbá. 

Hatalmas áldás ez az ösztöndíj 

Jelenleg 47 fiatal tanul a világ különböző tájain az ösztöndíjjal. Egyebek mellett olyan egyetemekre jutottak ki a legtehetségesebb diákok, mint az angol University of Cambridge és University of Oxford, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology, a holland University of Amsterdam vagy a francia École Polytechnique. 

– A legértékesebb nemzeti vagyon a tehetség, ez a jövő kulcsa. Hatalmas áldás, hogy ezzel az ösztöndíjjal ilyen lehetőség áll a fiatalok előtt – mondta az eseményen Miklósa Erika, operaénekes, Stipi-instruktor. – Édesanyaként látom, mennyire fontos, kik alakítják a jövőnket. A program során megismerjük és formáljuk a fiatalok személyiségét, csiszolgatjuk a tudásukat, mert a tehetség mellett az emberség is kiemelten számít a fejlődés közben. Számomra is meghatározó élmény minden kiválasztási folyamat, szerencsésnek tartom magam, hogy a kezdetektől az instruktori csapat tagja lehetek. Ez rendkívül érdekes és izgalmas, már az idei kiválasztótábor miatt is nagyon izgulok – fogalmazott. 

Fedezet minden költségre 

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram „B komponensére" azok a fiatalok pályázhatnak, akik a világ legrangosabb külföldi egyetemeire nyertek felvételt. A támogatás lehetővé teszi, hogy az ösztöndíjasok képességeiket optimális környezetben bontakoztassák ki, nemzetközi összevetésben is a lehető legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, valamint a legmodernebb infrastrukturális feltételek mellett szerezhessék meg tudásukat és első diplomájukat. Az ösztöndíj a nyerteseknek jelentős anyagi segítséget nyújt: a támogatás egy éven keresztül minden költségüket fedezi a tandíjtól az utazási és szállásköltségen át egészen az étkezésig.

Az ösztöndíjra 2022. június 13. (hétfő) 14 óráig lehet pályázni az www.ntk.hu oldalon található online pályázatkezelő felület űrlapjának kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével. Az ösztöndíjasok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg idén 250 millió forint.