A diákok idén is hétszázezer forintig igényelhettek vissza nem térítendő támogatást egyebek mellett a felvételi eljárás díjára, nemzetközi nyelvvizsga díjára, utazási költségre. A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram legnépszerűbb elemére, amely a tanulmányi költségeket fedezi (“B komponens”), májusban indul a jelentkezési időszak.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram 2019 óta támogatja azokat a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalokat, akik neves külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat. 

A 2021 novemberében meghirdetett „A komponens”-re, amelynek pályázati határideje 2022. április 15-én zárult, 70-en jelentkeztek összesen 92 pályázattal (mivel a diákok közülük többen nem csak egyetlen neves külföldi egyetem felvételi eljárásában szeretnék megmérettetni magukat). Az ösztöndíjprogram népszerűségét tükrözi, hogy indulása óta 55%-kal emelkedett a pályázók száma, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok érdeklődnek a Program által biztosított támogatás iránt, és egyre nagyobb motivációt éreznek, hogy a világ legrangosabb külföldi felsőoktatási intézményeinek felvételi eljárásában részt vehessenek. Az ösztöndíj a fiatalok – elsősorban személyes megjelenés útján való - külföldi felvételi költségeik finanszírozását segíti a 2022/2023-as tanévre, ami pályázatonként átlagosan 136.000 Ft támogatást jelent a nyerteseknek. 

A Nemzeti Tehetség Központ szervezésében a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg, a Nemzeti Tehetség Program keretében. Jelenleg 47 diák tanul Stipi ösztöndíjasként neves külföldi felsőoktatási intézményekben. 

Várhatóan 2022. május végén hirdetik meg a pályázatot a program „B komponensére”, melynek keretében a diákok külföldi tanulmányaik teljes költségeire (tandíj, lakhatási és megélhetési költségek) pályázhatnak. A kiírás részletei a Nemzeti Tehetség Központ weboldalán és Facebook oldalán lesznek elérhetők. 

Az ösztöndíjprogram részleteiről és a támogatás lehetőségeiről bővebben a Nemzeti Tehetség Központ oldalán található információ: https://ntk.hu/stipendium-peregrinum/