A kormány családtámogatási politikájának köszönhetően egyre több munkavállaló dolgozhat családbarát környezetben: mára több ezerre nőtt azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek célzott programokkal és intézkedésekkel támogatják a gyermeket tervező vagy nevelő munkavállalókat – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára abból az alkalomból, hogy átadták a kétezredik Családbarát Hely védjegy tanúsítványt. Az elismerést a Richter Gedeon Nyrt. vehette át. Hornung Ágnes emlékeztetett: a cégek, intézmények és szolgáltatók többféle, családbarát működésüket bizonyító elismerésre pályázhatnak. Ezek közül a Családbarát Magyarország Központ által alapított védjegy népszerűsége is azt bizonyítja: a családbarát intézkedéseket egyre több cég tartja a munkavállalók és a foglalkoztatók számára is előnnyel járó, fontos értéknek.

Hornung Ágnes államtitkár az átadáson hozzátette: Magyarország vezetése a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, és az elmúlt több mint egy évtizedben komoly eredményeket ért el. A családbarát szemlélet nem csupán a családtámogatások komplex rendszerében érhető tetten, hanem a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód tudatos erősítésében is. Hozzátette: a védjegy által tanúsított fejlesztések, valamint az elért eredmények a munka és a családi élet közötti minőségi kapcsolat megteremtését szolgálják.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt: hatalmas sikernek tartja, hogy a 2019 óta működő Családbarát Hely tanúsító védjegy programban már a 2000. tanúsítványt adhatják át, ami igazolja a tanúsított szervezetek elkötelezettségét és a minősítési rendszer sikerét is. Hozzátette: egy olyan munkahely, amely támogatja a munka és a családi élet harmonikus összhangjának megteremtését, a tanúsítvány birtokában nem csak komoly versenyelőnyre tehet szert, hanem a munkavállalók lojalitását is erősíteni tudja.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az eseményen hangsúlyozta: a Richter márkanév nemcsak innovatív gyógyszeripari termékekről, kutatásról-fejlesztésről szól, hanem egy olyan munkahelyről is, ahol jó és érdemes dolgozni, nemzedékek óta. A világszerte több mint 12 ezer főt foglalkoztató cég olyan összetett és széles körű jóléti szolgáltatásokat és juttatásokat biztosít munkavállalói számára – számos esetben családtagjaik részére is – amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyához. A vezérigazgató úgy fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra a szakmai elismerésre, amelyet a Családbarát Munkahely védjegy képvisel. Gondoskodó munkáltatóként valljuk, hogy felelősséggel tartozunk kollégáinkért. Amilyen komolysággal és alázattal dolgozunk a szakmai küldetésünk megvalósításán, olyan elszántsággal teszünk a munkatársak és a közösségünk jólétéért.”

2019 óta a Családbarát Hely védjegy tanúsítvány program Családbarát Munkahely kategóriájában 899, Családbarát Szolgáltatóhely kategóriában 1 192, vagyis összesen 2 091 szervezetet auditáltak sikerrel, köztük kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket. A minősített munkahelyek családbarát intézkedéseinek előnyeit e szervezeteknél összesen már több mint 300 ezer munkavállaló élvezheti. A Védjegy Program keretében a feltételrendszer teljesítéséhez ingyenes tanácsadói szolgáltatást is kínál a Családbarát Magyarország Központ, továbbá szervez a Védjegyhez kapcsolódó képzéseket, tréningeket a tanúsításra jelentkező vállalatok, szervezetek számára – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

A Családbarát Hely tanúsító védjegyről bővebben: https://csalad.hu/vedjegy/