A novemberi nyugdíjjal együtt kapják meg a nyugdíjasok a postástól az átlagosan 20 ezer forint körüli nyugdíjprémiumot és az átlagosan 10 ezer forint körüli egyszeri nyugdíjkiegészítést. Akiknek pedig bankszámlára utalják a járandóságukat, azok november 12-e után számíthatnak a pluszpénz érkezésére.

– Mivel a magyar gazdaság évről évre jól teljesít, azt szeretnénk, hogy ebből minél többen részesülni tudjanak. Éppen ezért idén harmadik alkalommal nyugdíjprémiumot fogunk fizetni a nyugdíjasoknak – mondta Novák Katalin. – A jogszabályok szerint akkor lehet nyugdíjprémiumot adni, ha várhatóan 3,5 százaléknál nagyobb lesz a GDP-növekedés az adott évben, idén pedig 4,5 százalék várható.

2,5 millió főt érint

A mostani nyugdíjprémium összege az eddigi legmagasabb: átlagosan 20 ezer forint, de a legalább 80 ezer forintos nyugdíjjal rendelkezők – vagyis a legtöbben – 22 ezer forintot kaphatnak kézhez.

A kiegészítés is átlagosan 10 ezer forint lesz

Emellett, mivel 2010-ben megígérte a kormány, hogy a nyugdíjak reálértéke megmarad, novemberben egyszeri nyugdíjkiegészítést is kézhez vehetnek a nyugdíjasok. Hogy ez teljesüljön, novemberben 0,7 %-kal kell emelni a nyugdíjakat utólagosan az évre, ami átlagosan 10 ezer forint körüli összeget jelent majd.

– Átlagos nyugdíj mellett körülbelül 11-12 ezer forintos egyszeri nyugdíjkiegészítés jár, majd ez az emelés januártól beépül a nyugdíj összegébe – fejtette ki Novák Katalin.

Mindenki a rendszeres nyugdíjával együtt kapja meg a postástól a nyugdíjprémiumot és az egyszeri nyugdíjkiegészítést, akik pedig bankszámlára kapják a járandóságukat, azok november 12-e után figyelhetik az egyenlegüket.

Mindenki részese a fejlődésnek

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy azok, akik egy életen át dolgoztak, és maguk is hozzájárultak a mostani sikerekhez, érezzék, hogy ők is részesei az ország gazdasági fejlődésének. A prémiummal és az egyszeri kiegészítéssel a nyugdíjasok összesen 75,7 milliárd forintot kapnak, ami a költségvetésben rendelkezésre áll.