A családokért felelős államtitkár közölte: a CSOK pluszt olyan házaspárok vehetik igénybe, akiknél a hölgy még nincs 41 éves, és akkor igényelhetik, ha új gyermeket vállalnak. 

– Míg az előző konstrukcióban a meglévő gyermekeknél is számítódott a CSOK, addig a CSOK pluszba új gyermek vállalása esetén tudnak belépni a házaspárok. Viszont a hitelösszegnél már a meglévő gyermekek is számítanak mondta Hornung Ágnes.

– Két dolog kell a CSOK plusz igényléséhez: egyrészt gyermeket kell vállalni, másrészt valamilyen ingatlantranzakcióban kell részt venni. Ez lehet az első közös otthon megteremtése, egy nagyobb lakásba költözés, vagy a meglévő lakás bővítése. Ha egy házaspárnak még nincs gyermeke, és egy gyermeket vállalnak előre, akkor 15 millió forintot kaphatnak.  Akik 2 gyermeket vállalnak előre, 30 millió forintot kaphatnak, akik pedig 3 vagy több gyermeket terveznek, 50 millió forintot vehetnek fel – részletezte az államtitkár.

Hornung Ágnes kiemelte: az is lényeges különbség, hogy a korábbi, vissza nem térítendő támogatás helyett most egy jóval magasabb összegű, államilag támogatott, nagyon kedvező, 3 százalékos fix kamatozású hitelt vehetnek fel a házaspárok. 
Elmondta, hogy a CSOK pluszt új építésű és használt ingatlanok vásárlására egyaránt fel lehet venni.

– Az első közös otthon megvásárlásánál az ingatlan felső határa 80 millió forint, míg a nagyobb közös otthonba való költözésnél az új ingatlan ára maximum 150 millió forint lehet. Az árkorlát oka, hogy azt szeretnénk, azoknak adjuk ezt a támogatást, akiknek erre valóban szükségük van, ezért ésszerű ingatlan-tranzakciókban szeretnénk segíteni – tette hozzá.

– A Babaváró hitelhez hasonlóan a CSOK plusznál is kedvezményeket kapnak a házaspárok a gyermek megszületése után. Az első gyermek megszületésével egy egyéves moratóriumot vehetnek igénybe, a második gyermek megszületésénél 10 millió forintot írunk le a tőkerészletből, a harmadik illetve az azutáni gyermekek megszületésénél pedig gyermekenként 10-10 millió forintot írnak le a tőkéből – ismertette az államtitkár.

– Vagyis a második gyermek után gyermekenként 10-10 millió forint a tőkéből leírásra kerül – összegezte. 

A meglévő gyermekek beszámításának módjára részletesen is kitért Hornung Ágnes. 

– A CSOK plusznál elsődlegesen azt kell nézni, hogy hány gyermekessé válik egy család. Ha egy házaspárnak eddig nem volt gyermeke, vállal egy gyermeket, akkor egy gyermekessé válik, vagyis az egy gyermekesekre vonatkozó konstrukció vonatkozik rá, vagyis 15 millió forintot vehetnek fel. Ha a családban már van egy gyermek, és vállalnak még egy gyermeket, akkor ezzel két gyermekessé válnak ugyanúgy, mint ha nulláról két gyermeket vállalnának előre, vagyis ugyanúgy a két gyermekre vonatkozó 30 millió forintot tudják felvenni. A második gyermek megszületése után pedig – mivel egy gyermek született meg a CSOK plusz igénylése után – a hitelmoratóriumot vehetik igénybe – magyarázta a családokért felelős államtitkár. 

–  Mivel azt szeretnénk, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, abban bízunk, hogy minél többen veszik igénybe a CSOK pluszt, ezért az állami költségvetésben nincs korlátozva az erre szánt keret – közölte kérdésre Hornung Ágnes. 

A Falusi CSOK-kal kapcsolatban pedig elmondta, hogy az 5000 fő alatti településeken az eddigi szabályok szerint továbbra is igényelhető. Ha pedig egy házaspár előre vállal gyermeket és 5000 fő alatti településen építkezik, akkor a Falusi CSOK mellé a CSOK pluszt is igényelheti – tette hozzá az államtitkár.