Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a CSOK-ra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a Babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a CSOK-kal is élhetnek – fűzte hozzá.

"Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott CSOK-kölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!" – mondta Novák Katalin.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a CSOK-ot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a CSOK-ot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

A miniszter egy harmadik megkeresésre elmondta azt is, hogy a CSOK-os kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.

Novák Katalin reméli, sokan élnek az Otthonteremtési program különböző lehetőségeivel, és arra buzdított mindenkit, hogy ha kérdésük van ezekkel kapcsolatban, írják meg a jövőben is.

(fotó: Shutterstock)