A falusi CSOK igénylésénél januártól új lakóház vagy használt lakás vásárlásánál akár 15 millió forint támogatási összeghez is hozzá lehet jutni a meglévő és vállalt gyermekek számától függően. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél vagy bővítésénél is igényelhető a falusi CSOK, ekkor 600 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg. Ráadásul a falusi CSOK-os ingatlanoknál megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Használt lakóingatlan választásakor, amennyiben a vásárlással egybekötött korszerűsítésre is szükség van, az egy gyermek után felvehető összeg 2024-től 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forintra változott. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni. Az új, egylakásos lakóháznál megmaradtak az előző évi támogatási összegek: 600 ezer forint, 2,6 és 10 millió forintos segítséget kaphat a család a vállalt gyermek számától függően.

Akik még a 2023-as szabályok szerint igényeltek falusi CSOK-ot, ám januárig nem bírálták el a kérelmüket, azok kérhetik, hogy rájuk is a 2024-es feltételek legyenek érvényesek. Így magasabb támogatási összegekhez juthatnak. Fontos tudni, hogy nem minden bank vesz részt a falusi CSOK támogatás folyósításában, illetve az első lakásszerzésre vonatkozó 10 százalékos önerő elvárás sem kötelező minden bank számára - hívták fel a figyelmet a piaci szakértők.