A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) névadója, Kopp Mária egyik első kutatója volt a lelki egészségnek. Az életminőségre és a boldogságkeresésre vonatkozó eredményeivel rámutatott, hogy a családnak, mint társas támogatásnak alapvető a szerepe a pozitív életminőség alakulásában.

Kutatásai szerint a családi boldogság, az aktív családi kapcsolatok hozzájárulnak a mentális egészség frissen tartásához és a hosszabb életkilátásokhoz.

A KINCS közelmúltban végzett kutatásai is alátámasztják az intézet névadójának megállapításait. A 18-25 éves fiatalok körében 68 százalék, míg a 65-75 évesek körében 69,6 százalék azok aránya, akik boldognak vagy nagyon boldognak érzik magukat - közölte a bama.hu.

A magukat boldognak vallók között másfélszer nagyobb azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint szeretetteljes családban nőttek fel.

A kisgyermekes szülők 90 százaléka egyetért azzal, hogy a gyermekvállalás növeli a boldogságérzetet. A várandósok és a kisgyermeket nevelő szülők 87 százaléka inkább boldognak vallja magát. A túlnyomó többség, 78 százalék egyetért azzal, hogy a gyermek születése teszi teljessé az életet.

Az eredmények rámutatnak, hogy a családi értékek, valamint a családok érdekeinek és szempontjainak figyelembe vétele hozzájárulhat egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és teljesebb életéhez.

(fotó: Shutterstock)