Egyelőre nem lehet tudni részleteket a kormány új intézkedéscsomagjáról, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent esszéjében „még a korábbiakat is túlszárnyaló otthonteremtési boomként” írt le, Novák Katalin pedig minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának nevezett. Az azóta családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Hír TV múlt pénteki műsorában csak annyit rögzített: a cél az, hogy még többen juthassanak saját otthonhoz, és az otthonteremtés feltételei kedvezőbbek legyenek.

Mindez olyan megoldást feltételez, amely minden olyan társadalmi csoportot vagy korosztályt is elér, amelyek a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), illetve a Falusi CSOK-ot, továbbá a Babaváró Támogatást eddig nem vagy csak részben tudták igénybe venni – írta a Magyar Nemzet.

E célt segítheti az illetékszabályok otthonteremtési célból történő kedvező megváltoztatása, az első lakást vásárlóknál akár teljes eltörlése. Elképzelhető olyan nagyobb összegű CSOK is, amely jelenleg csak a háromgyerekeseknek (vagy ennyi utódot tervezőknek) érhető el.

Novák Katalin azt is egyértelművé tette, hogy a program nem bérlakásprogram lesz.

Drága a lakásbérlés

A téma az év elején került igazán napirendre: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kezdeményezésére két éve megalakult, elsősorban piaci szereplőket tömörítő Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) január végén állt elő „vállalkozói bérlakásprogramra” szóló javaslatával. Mint akkor közölték, Magyarországon a bérleti piacot magánbérbeadók uralják, a Nyugat-Európában jellemző intézményi és vállalkozói bérbeadók gyakorlatilag nincsenek jelen. A LITT szerint a kínálathiány miatt hazánkban a lakásbérlés nagyon drága, és a piaci szereplők rövidebb távú szemlélete miatt nem jelent reális alternatívát a vásárlással szemben, holott az intézményi bérlakáspiaccal rendelkező országokban igen. Azzal indokolták a program szükségességét, hogy a lakástulajdonlás magas aránya a munkaerő mobilitása szempontjából kedvezőtlen, ráadásul a korábbi időszak dinamikus lakásár-emelkedése miatt a lakásvásárlás elérhetősége jelentősen romlott.

Csakhogy a koronavírus-járvány új helyzetet teremtett. Úgy tűnik, a második indok kiesett, hiszen megállt a lakások drágulása, sőt néhány helyen már visszarendeződés kezdődött a magasra szökő áraknál.

A friss tervek között ki kell még térni Matolcsy György legutóbbi felvetésére. Az MNB elnöke olcsó, a jegybankokon keresztül kiutalt nullaszázalékos, jelentős összegű hitellel támogatná a „zöldotthonok” építését és vásárlását. Ezt szerinte ráadásul nem jelzálogalapon, hanem piaci biztosítással, biztosítási szerződéssel lehetne igénybe venni.