Nem árt tudni, hogy az egészségtelen szülői okostelefon-használat viselkedési problémákat okozhat a gyermeknél és intimitásbéli gondokat a partnerrel, míg az alvás időtartamát, minőségét is negatívan befolyásolja és kikövezi az utat a függőséghez. De hogyan szakítsuk meg a negatív tendenciát?

Az akaraterőnk korlátozott, és miközben a telefonunk minden másodpercben sürgető hangokat és villogó fényeket ad ki, ez az akaraterő elfogy – magyarázta a tech-függőséggel foglalkozó pszichoterapeuta.

Abby Thompson szerint ahogyan próbáljuk elkerülni a használatot, valójában még több energiát fektetünk bele, ami hozzáadódik az amúgy is rajtunk lévő nyomáshoz.

De ebbe szerencsére nem kell beletörődni! Nem fizikai függőségről van szó és így bizonyos viselkedési minták segíthetnek az egészségesebb használat kialakításában.

Hogyan? Íme hét tanács!

1. Legyenek olyan zónáink, ahová nem visszük be a telefont

Ne a hálóban töltsük, ott nekünk kell feltöltődnünk, nem beszélve arról, hogy az a szoba az intim együttlét helye is. Az étkezőasztal szintén legyen telefonmentes zóna. A családi étkezéseket ne szakítsa meg a mobil.

2. Bizonyos időszakokban ne használjuk

Ilyen lehet például az alvás- és játékidő Abby Thompson javaslata szerint. A munkaidőnek vége, a család egy térben van otthon, nem kell online lennünk nekünk sem.

3. Jelezzük a közösségi oldalakon, hogy nem leszünk jelen

Nincs erre követendő, helyes út, de (mondjuk egy posztban) figyelmeztethetjük az ismerőseinket, hogy egy időre távol leszünk.

4. Kapcsoljuk ki az értesítéseket

A gyermekeinken kívül a legtöbben nem engedjük az embereknek, hogy lényegtelen dolgokkal zaklassanak, márpedig a mobiltelefonon felvillanó értesítés ennek a digitális változata. Ne érezzünk bűntudatot a kikapcsolásuk miatt!

Dana Corriel háziorvos szerint az értesítések különösen agresszívak és a függőséget táplálják.

„Az értesítések növelhetik az ember szívritmusát, fokozhatják a szorongást és az idegességet, miközben csak azért vagyunk izgatottak, hogy megtudjuk, mi is van az üzenetben” – figyelmeztetett a szakember.

„A cél az, hogy megkapjuk a szükséges információkat a telefonunktól, de akkor, amikor mi akarjuk, és nem fordítva, a szükségteleneket, amikor a telefon akarja” – tette hozzá Dana Corriel.

5. Ne appokkal akarjuk megoldani a problémáinkat

Ahogy egyre többen figyelmeztettek az okostelefon túlhasználatának veszélyeire, az IT ipar is ráült a trendre és olyan alkalmazásokat fejlesztett, amellyel az emberek nyomon követhetik és limitálhatják a technológia használatát.

Rövid időre ez akár valódi segítséget is jelenthet, de Abby Thompson szerint ez aligha hosszútávú megoldás. A telefonon keresni a problémát a telefon okozta problémára minimum ironikus.

6. Legyen több időnk a barátaink számára

Már a gyermekek is jelentenek némi kihívást a barátságok ápolása terén, de a családon kívüli minőségi kapcsolatok hiánya is része a problémának. A barátainkat hívjuk fel és beszéljünk meg egy találkozót, ne csak a Facebook-posztjaikat lájkolgassuk.

7. Fordítsunk több időt a családra

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: foglalkozzunk többet a családunkkal a telefon helyett. A megoldás egyszerű: valahányszor a telefonunkra néznénk, nézzünk inkább a gyermekeinkre vagy a párunkra.

„A minőségi idő a kulcsa mindennek, különösen, ha a kedvesünkkel vagy a gyermekeinkkel töltött időről van szó. Különösen fontos ez a kapcsolatban, vagy családban élő férfiak számára” – hangsúlyozta Abby Thompson tech-függőséggel foglalkozó pszichoterapeuta.
(csalad.hu)