A víz közelsége

Tudományosan igazolt tény, hogy vízparton csökken a stressz, kisimulnak az idegeink. Egyfajta meditatív állapotba kerülünk. Az agyunk kitisztul, meglátjuk a lényeges a dolgokat, képesek vagyunk az apró részletekre is figyelni, hiszen nem csaponganak a gondolataink. A víz jó értelemben lelassít, megnyugtat, így feltöltődve térhetünk haza egy jó kis tóparti vagy patakparti kirándulásról. El lehet képzelni, milyen kisimultak lehetnek a közvetlen vízparton élő emberek...

Mozgás a boldogságért!

A sport nem csupán a testünkre gyakorol pozitív hatást, hanem a lelkiállapotunkra is. A testmozgás erősíti az önbizalmunkat, hiszen dolgozunk az egészségünkért és a kívánt külalakért. Ez már önmagában egy boldogságforrás. Ezen túl azonban azt is kimutatták, hogy a rendszeres sport csökkenti a depressziót, amiért elsősorban a mozgás során felszabaduló endorfin, közismertebb nevén boldogsághormon a felelős.

A mosoly ereje

Kevés lehangolóbb dolog van a világon, mint életunt emberek arcát figyelni a buszon, a metrón, a boltban. Persze senkitől sem lehet azt várni, hogy vigyorogjon az utcán egymagában. Viszont, amint létrejön egy minimális interakció a másik emberrel, akkor igenis lepjük meg egy mosollyal ahelyett, hogy mogorva arckifejezéssel megyünk tovább a dolgunkra. Semmibe nem kerül mosolyogni, ráadásul nagyon fásultnak kell lenni ahhoz, hogy a válasz a kedves gesztusra ne a mosoly legyen. Máris kellemesebben folytatódik mindkét fél napja!

Az apró örömök

Tényleg rengeteget számítanak azok a teljesen hétköznapinak tűnő dolgok, amik talán nem is tűnnek fel, milyen óriási jelentőséggel bírnak jókedv szempontjából. Ilyen boldogságmorzsa lehet, amikor szó szerint a semmin röhögünk sírva a legjobb barátunkkal, a gyermekünk ölelése, de akár az első beérett eper is a kertünkben. Nem kell hatalmas esemény az elégedettség érzéséhez, sem elszállt, romantikus léleknek lennünk! Elég, ha észrevesszük, mennyi minden vesz körül minket.

Szép emlékek

Sokszor olyan jól jönne egy időgép, amivel visszautazhatnánk életünk igazán boldog pillanataihoz! Nem teljesen lehetetlen a kívánság, ugyanis egy-egy ismerős illat vagy íz sokkal élethűbben képes előhívni az emlékeket, mintha csak egyszerűen visszagondolnánk egy múltbéli eseményre. Tudatosan is kihasználhatjuk az agyunknak ezt a képességét, ha szeretnénk újraélni a vidám történéseket. Játszhatunk időutazást a parfümök segítségével: vegyünk elő egy régi illatot, amit akkor használtunk, mikor boldognak éreztük magunkat! Süssük meg azt a süteményt, vagy főzzük meg azt a levest, ami a felhőtlen gyermekkorra emlékeztet – mondjuk azért, mert a nagyi mindig azzal az étellel várt, amikor nyaralni mentünk hozzá. Hacsak pár percre is sikerül előcsalogatni a szép emlékeket, akkor jusson eszünkbe az is, milyen szerencsések vagyunk, hogy van mihez visszanyúlni a szomorkás napokon is.