A kullancsinvázió legintenzívebb időszaka az április-május, illetve az augusztus-szeptember tájéka. Sajnos a parányi vérszívók jelentős hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, majdnem minden ötödik vérszívóban pedig a Lyme-kór baktériuma is megtalálható. A védőoltás jó megoldás lehet a védekezésben, ám tudni kell, hogy a vakcina attól nem véd meg, hogy az állat a bőrünk alá jusson, valamint attól sem, hogy a hónapokig lappangó Lyme-kórral fertőződjünk. A védőoltás csupán az agyvelőgyulladástól óv, ezért fontos, hogy igyekezzünk megelőzni magát a csípést.

A védőoltás jó megoldás lehet a védekezésben, ám a vakcina attól nem véd meg, hogy az állat a bőrünk alá jusson, valamint attól sem, hogy a hónapokig lappangó Lyme-kórral fertőződjünk.

1. Kiránduljunk zárt ruházatban!

Tévhit, hogy a kullancsok a fákról esnek ránk. A betegségeket terjesztő kis vérszívók sokkal inkább a sűrű aljnövényzetet, magas füvet, sötét bozótokat kedvelik. Fontos tehát, hogy mielőtt a szabadba indulunk, gyűrjük a bakancsunkba, zokninkba a nadrág szárát, a trikónkat pedig a nadrágunkba. Részesítsük előnyben a zárt, szellős cipőket és viseljünk széles karimájú kalapot.

2. Használjunk kullancsriasztó spray-t!

Jó szolgálatot tehetnek a különféle kullancsriasztó szerek is. Ezekkel alaposan fújjuk be magunkat, és ne felejtsük el a hatóidő letelte után megismételni ezt.

3. Maradjunk a napon!

Mivel a kullancsok a párás, nedves, sötét, meleg helyeket kedvelik, ezért ha igyekszünk inkább a napos, száraz területeken maradni, csökkenthetjük az esélyét, hogy kullancscsípés áldozataivá váljunk. Hasonló okokból a reggeli és esti órákban a legaktívabbak, ezért ezeket a napszakokat is érdemes kerülni, ha kirándulást tervezünk.

4. Kerüljük a magas füves, bokros területeket!

Ha tehetjük, próbáljunk távol maradni és távol tartani a gyermekeinket is a kullancsok által közkedvelt magas füves, bokros területektől. A fertőző állat a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, vagy a hajas fejbőr, ezért fontos, hogy a szabadban tartózkodás után mihamarabb vizsgáljuk át magunkat. Zuhanyozással szintén csökkenthetjük a Lyme-kórral fertőződés esélyét.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Fontos, hogy minél előbb kivegyük, ne hagyjunk neki időt a vérszívásra.

A legjobb, ha az erre a célra kialakított speciális csipesszel (vagy pl. szemöldökcsipesszel) csavargatás, tekergetés, kenegetés nélkül egy határozott mozdulattal kihúzzuk az állatot a bőr alól. Fontos, hogy minél előbb kivegyük, ne hagyjunk neki időt a vérszívásra. A bőrbe szakadt fej nem okoz bajt, néhány napon belül magától kilökődik. Ha nem sikerülne kiszednünk a kullancsot, érdemes felkeresni a háziorvost, hogy szakszerűen eltávolíthassa a kis élősködőt. Amennyiben a csípés helyén egyre növekedő, középen fehér, szélein piros folt jelentkezik, amelyhez rossz közérzet, hányás, gyengeség is társul, szintén azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek akár a Lyme-kór tünetei is lehetnek.