A Családokért Felelős Államtitkárság immáron 13. alkalommal hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. Az immáron több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rangos elismerés célja, hogy a kormányzat ösztönözze és támogassa a munkahelyi családbarát programokat, intézkedéseket, amelyek elősegítik a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.  A kiírásra kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési szervek, valamint egyházi jogi személyek jelentkezhetnek 2023. június 30-ig. A pályázaton legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága.

Családbarát Munkahely elismerések 2022-es átadása,
2022. december 12.
Fotó: KIM/Botár Gergely 

Magyarország kormánya 2010 óta családbarát országot épít, ez a szemlélet ma már az élet számos területén (a családtámogatások folyamatos bővítésében, vagy a különböző családbarát kezdeményezésekben is) tetten érhető. Tavaly 54 pályázó nyerte el a Családbarát munkahely címet, ezzel 2022-re 536-ra emelkedett a Családbarát munkahely címet kiérdemlő szervezetek száma. A pályázatra fordított keretösszeg évről-évre emelkedett, így 2023-ban már összesen 100 millió forintot nyerhetnek el a sikeresen pályázó munkáltatók. A CSP-CSBM-23 azonosítószámú felhívással a kiírók a munkahelyek már meglévő és tervbe vett családbarát intézkedéseit és fejlesztéseit díjazzák. A pályázati felhívás 2023. május 31-től az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján érhető el.  

A pályázat nyertesei az erkölcsi elismerés és a támogatási összeg elnyerése mellett jelentős kommunikációs és PR értékhez is hozzájutnak, hiszen a cím használata a nyertes vállalatok és szervezetek pozitív munkáltatói képét és a munkáltatói márkaépítést is támogatja. A családbarát működés emellett jelentős előnyt jelenthet a képzett munkavállalókért folytatott versenyben.

Családbarát Munkahely elismerések 2022-es átadása,
2022. december 12.
Fotó: KIM/Botár Gergely 

A pályázat évek óta családbarát kezdeményezések, programok bevezetésére, szolgáltatások kialakítására ösztönzi a vállalatokat és az intézményeket. Az elmúlt években számos jó gyakorlat valósult meg a vállalati és az állami szférában. Ilyen többek között a gyermekfelügyelet és óvodai ellátás biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidei táborok szervezése, szünidei fizetett szabadság bevezetése, illetve a különböző előadássorozatok szervezésére, mindezeken túl azonban családi nyaralásokhoz történő hozzájárulásra is akadt már példa. 

A családokért felelős szakterület több mint egy évtizeddel ezelőtt indított kezdeményezése, amelynek célja díjjal ismerni el a családbarát munkahelyi kezdeményezéseket, azóta több követőre talált. Közülük az egyik legfontosabb a Családbarát Magyarország Központ, amely 2019 óta a Családbarát Hely tanúsító védjegy tanúsítvánnyal ösztönzi a verseny- és közszféra mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatait, valamint a nonprofit szektorból civil szervezeteket, egyházi és közintézményeket arra, hogy családbarát módon működjenek.