1. Aggteleki Kincskereső Játékösvény

Igazi kalandban lehet része minden gyermeknek, aki ellátogat az Aggteleki Nemzeti Parkba. A természetvédelmi területet ugyanis egy kincskereső játékon keresztül fedezhetik fel a kicsik. Interaktív játékok és kalandpark színesíti az élményt. A játékösvény végén ajándékkal kedveskednek a kis felfedezőknek. Az ösvény hossza kb. 1 km, bejárásának ideje kb. 1 óra

Megközelíthetőség: Aggtelek, Baradla-barlang fogadótérsége

Látogatható: 2019-ben április 19. és augusztus 31. között

Belépő: 500 Ft/ kincskereső felszerelés

2. Poroszló

Tisza-tavi Tanösvény

A tanösvény a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, ahol másfél kilométeres pallóúton keresztül ismerkedhetünk meg a Tisza-tó növény- és állatvilágával. Érdekessége, hogy csak hajóval közelíthető meg, ami még különlegesebbé teszi a kirándulást. Ott járva nem szabad kihagyni a Tisza-tavi Ökocentrumot sem, ahol akkor sem kell kétségbeesni, ha leszakad az ég, mert maga az épület is rengeteg érdekességet tartogat a 3D-s természetfilm vetítéstől a békás játszóházig.

Megközelíthetőség: poroszlói Delfin kikötő

Látogatható: áprilistól októberig

Belépő: felnőtt 1000 Ft, 3-18 éves kor, kerekesszékes 800 Ft, 3 év alattiaknak ingyenes (a belépő tartalmazza a hajóutat is)



3.Szigetszentmiklós

A Szigetszentmiklósi Úszóláp Tanösvény

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 50 méterre lakom a Szigetszentmiklósi Úszóláp Tanösvénytől, amelyet Európa második legnagyobb úszólápján hozták létre 2002-ben. Lassan 4 éve, hogy ideköltöztünk, és egyszerűen nem tudjuk megunni a víz illatát, a madárlest, a nád susogását. Minden évszakban fantasztikus élmény! Önmagában ez a 700 méteres kirándulás is 1 hétre fel tudja tölteni az embert, de itt még koránt sincs vége a történetnek. A tanösvény bejáratánál ugyanis egy árnyékos játszótér várja a családokat, a tanösvényt végigjárva pedig a vízparti stégen ücsörögve töltődhetünk fel.

Megközelíthetőség: Szigetszentmiklós, Horgász utca melletti nagy parkoló

Belépő: ingyenes

Látogatható: egész évben

4.Tata

A tatai Fényes Tanösvény

2015-ben épült ki az egyedülálló, 1350 méter hosszú cölöpsétány, ami 18 információs állomáson keresztül ismerteti meg velünk a lápvidék élővilágát és a forrásvidék látnivalóit. A hely érdekessége az is, hogy a forrásokból enyhén szénsavas, 20-22 °C hőmérsékletű víz tör fel, így télen sem fagy be. A természetvédelmi terület a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik.

Belépő: nyári felnőtt/gyerek, diák, nyugdíjas: 1300 Ft/ 900 Ft, téli: 900 / 600 Ft. 3 éven alul ingyenes. Családi jegy: 3000/2000 Ft

Megközelíthetőség: Tata, Fényes Fürdő, Fényes fasor

Látogatható:

április 1. – április 30. hétfő-péntek: 9:00-15:30, szombat-vasárnap: 9:00-18:00

május 1. – szeptember 30. hétfő-vasárnap: 10:00-20:00

október 1. – március 31. hétfő-vasárnap: 9:00-15:30

5. Zalakaros

A Csiga-túra tanösvény

A Csiga-túra a Zalakarosi kilátó mellől indul. A természetjáró családokat az 1 kilométeres útszakaszon interaktív állomások várják érdekes információkkal, valamint hangos táblák, amelyeken meghallgathatják a madarak énekét. Újdonságnak számítanak az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, az interaktív kockaforgatós padok, valamint az íves ülőhelyek.

Megközelíthetőség: Zalakarosi kilátó

Belépő: ingyenes

Látogatható: egész évben