For the English version follow: Maritza Rosabal: In our country, the head of the family is often a woman

Maritza Rosabal az országát bemutatva elmondta, hogy a Zöld-foki szigetek pici afrikai köztársaság az Atlanti-óceánban, félmillió lakossal. Az országban 1879-ig létezett a rabszolgatartás, ily módon a lakosság nagy részének nem volt joga arra, hogy családja legyen. Ma már természetesen alkotmány rögzíti ennek lehetőségét. A Zöld-foki Köztársaság 1975-ben szabaddá vált, helyzete 40 év alatt nagyon megváltozott. Kezdetben a világ legszegényebb országai között tartották számon, azóta már közepes bevételűvé vált. A termékenységi mutató 1970-ben 6,3 volt, most 2,4. A családok tehát korábban általában 7 tagúak voltak, míg ma 4 tagúak. Jelenleg 64 év az átlagéletkor.

Élni a lehetőségekkel!

A miniszter elmondta, hogy a köztársaságban foglalkozni kell a nők helyzetével, ugyanis igen sok családban a nő a családfenntartó, rájuk hárul a család eltartásának terhe. Nem véletlen tehát, hogy a törvényhozás úgy döntött: a családokat állítják a középpontba.

– A kormányzás minden területén figyelembe kell venni a családok különleges szükségletét – hangsúlyozta a miniszter. – A másik fő kihívás előttünk a szegénység leküzdése: jelenleg 8 ezer család él mélyszegénységben. Számukra biztosítani kell, hogy megfelelő bevételük legyenek, hozzájuthassanak az alapvető társadalmi szolgáltatásokhoz. Ennek érdekében felszámoltuk például az alapárucikkek, köztük a pelenka adóját, és speciális tarifákat vezettünk be, melyek kedveznek a mélyszegénységben élőknek.

Mindemellett azzal a helyzettel néznek most szembe, amit demográfiai lehetőségablaknak neveznek: vagyis az országban több az aktív népesség, mint az inaktív. Ez a demográfiai ablak azonban hamarosan bezáródik, emiatt nőni fog az idősebbek száma.

– Most arra kell fordítani minden beruházásunkat, hogy ne termelődjön újra a szegénység. Támogatni kell tehát az aktív népességet rengeteg lakás építésével, a világítás és a közlekedés fejlesztésével, a gyermekegészségügy és az oktatás támogatásával. Ez utóbbi terén az oktatási minisztérium több intézkedést hozott: általános lett az iskola előtti nevelés, 8 éves kortól kötelezővé tették az oktatást, ami a középiskoláig ingyenes – ismertette lépéseiket. – Ami ma befektetés, holnap szociális fejlődés lesz.