„A meddőség volt a leginkább stresszes dolog, amin én és a férjem keresztül mentünk. Lassan belezavarodtam a magamnak beadott injekciók számolásába, abba, hogyan lettünk egyre szegényebbek és szegényebbek minden egyes kezelés után és hány kellemetlen beszélgetést kellett végig ülnöm a munkáltatóimmal, hogy megmagyarázzam, miért hiányoztam olyan sokat a munkahelyemről” – mesélte Risa Kerslake, aki maga is átélte párjával a terméketlenség minden kínját.

A gyermekért küzdők magánéletét, a testgyakorlást, minden egyes csésze kávét és a szexet is az orvos tanácsai és ütemezése határozzák meg. Nehéz időszak ez bármely házasságban, különösen, ha minden erőfeszítés ellenére eredménytelen marad. Sok házaspárt tönkre is tesz a harc a meddőséggel, de szorosabbra, erősebbre is kovácsolhatja a párkapcsolatot a közös küzdelem. Íme 5 mód, hogyan:

1. Egyesülni a csalódásban

Együtt harcolni a biztosítóval, aki megtagadja a költségek fedezését, a családdal és a barátokkal, akik nem tudják, vagy nem akarják megérteni, min mennek keresztül ők ketten és együtt elviselni a negatív terhességi tesztek eredményét hónapról hónapra.

2. Felfedezni, hogy mindenki másképpen gyászol

Minden egyes elvesztegetett ciklus, a meg nem született magzatok mindkét félnek fájnak, de nem egyformán gyászolják el. Másképpen, de ugyanolyan mély veszteséget élnek meg és ez összehozhatja a párt, ha megtanulják elfogadni a reakciók különbözőségét és támogatják egymást.

3. Jobban kommunikálnak egymással

A meddőség elleni küzdelem rengeteg érzelemmel, pozitív és negatív viharokkal jár. Szomorúság, düh, frusztráció, öröm, bánat – ha erőfeszítéseket tesz egy pár arra, hogy kimondják, mit éreznek, könnyebben meg is birkóznak vele. Az, hogy elkezdik kommunikálni az érzelmeiket, a későbbiekre is pozitív hatással van.

4. Több empátiát éreznek egymás iránt

A meddőség elleni küzdelem mindkét félnek megmutathatja, mire is van szükség egy boldog házasságban. Együttérzőbbé válhatnak egymással és kiaknázhatják mindkettőjük érzelmi energiáit a csalódások kezelésére.

5. Sokkal rugalmasabbak lesznek

Igen, a házasságkötéskor eltervezett álomélet nem minden pontja jön be. De attól még boldogok lehetnek együtt, hiszen az alkalmazkodó képességük megvan hozzá és egymáshoz is csiszolódtak.

(csalad.hu)