csalad.hu - Ezek a Nagyszülői GYED feltételei
CSALAD.HUAhol otthon vagy!
Befektetés a jövőbe
Ezek a Nagyszülői GYED feltételei
parlament.hu
2019. máj. 23. 13:14
Nagyszülői GYED
Azok a családok kérhetik a Nagyszülői GYED-et, ahol a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak, mindkét szülő dolgozik, a nagyszülő pedig napközben vigyáz a gyermekre.

Benyújtotta a kormány a Nagyszülői GYED-ről szóló törvényjavaslatot. Eszerint a nagyszülők akkor kaphatnak GYED-et, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Szintén feltétel, hogy a gyermek mindkét szülője – egyedülálló szülőnél a gyermeket gondozó szülő – keresőtevékenységet végez.

A Nagyszülői GYED akkor jár, ha a gyermeket a szülők nevelik, és a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyermeket. Nem jár az ellátás, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézménybe, például bölcsődébe vagy óvodába íratják be.

A Nagyszülői GYED-et 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják.

Nem járhat viszont Nagyszülői GYED azoknak a nagyszülőknek, akik keresőtevékenységet folytatnak, kivéve, ha azt otthon végzik.

Nem kaphat Nagyszülői GYED-et az sem, aki másféle rendszeres pénzellátást, például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat kap.

A szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért azzal, hogy a GYED-et a nagyszülő veszi igénybe.

A Nagyszülői GYED-ről szóló teljes törvényjavaslat itt olvasható.

A családoknak járó támogatásokról és kedvezményekről itt olvashat többet.