Akinek kérdése van a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban, bátran tegye fel, a 1818-as számon hívható országos telefonos ügyfélszolgálat irodájában gyors és szakszerű válaszokat kaphatnak az érdeklődők.

Bármikor hívható az ügyfélszolgálat

Novák Katalin biztatta a családokat és a fiatalokat, hogy telefonáljanak, hiszen két hét múlva július 1-jén elindul a Családvédelmi Akcióterv. Ekkortól lehet igényelni a Babaváró támogatást, a jelzáloghitel elengedését, kibővül a CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt használt ingatlanokhoz, és felvehető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Megjegyezte: a 1818 bármikor, a hét minden napján, a nap minden órájában elérhető, de chaten és e-mailen (1818@1818.hu) is kérdezhetnek az érdeklődők. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a legtöbben a Babaváró támogatás, illetve a nagycsaládosok autóvásárlásával kapcsolatban kérdezősködnek.

A bonyolultabb esetekre is megtalálják a választ

Az irodába évente 70 ezer kérdés érkezik családokat érintő témákban. Az akciótervvel kapcsolatban eddig közel 10 ezren érdeklődtek.

- Vannak ritka, speciális esetek is, ezekre elképzelhető, hogy nem tud azonnal választ adni az ügyfélszolgálat munkatársa, ám azért, hogy a tájékoztatás hiteles legyen, a pontos információval rövid időn belül visszahívja a telefonálót. A válasz mindenre kiterjed, még abban is segítenek, hogy milyen dokumentumokat kell beszerezni, vagy az adott hivatal mikor van nyitva.

Minden család könnyebben élhessen

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar családtámogatási rendszer 2010 óta folyamatosan bővül, 2200 milliárd forintot kapnak a családok, ez az összeg két és félszerese annak, mint amit 2010-ben költöttek a családokra. Az a cél, hogy minden gyermekre vágyó fiatal, illetve a már gyermeket nevelő családok élete évről évre könnyebb lehessen.