A diabétesz nemcsak azért veszélyes, mert maradandó károsodást okozhat a testben, hanem azért is, mert a korai fázisban, amikor még könnyen kezelhető lenne, sokszor teljesen tünetmentes.

Feladatok a megelőzéshez

1. A legalapvetőbb a rendszeres állatorvosi vizit.

2. A nőstény kutyák ivartalanítása. Őket ugyanis a hormonok aktivitása miatt még inkább fenyegeti a cukorbetegség. Az ivartalanítás erre kiváló megoldás, sőt, ez a lépés a nőstény macskák esetén is okos döntés lehet. (Habár a tanulmányok szerint az elhízott hím macskák is hajlamosak a diabéteszre.)

3. Megfelelő étrend. Nem mindegy, hogy husky, vagy border collie kutyánk, vagy abesszin macskánk van, mert a különféle fajoknak különböző a táplálék-szükséglete, az egyéni adagolásról nem is beszélve. Kérjük ki állatorvos tanácsát arról, hogyan etessük a kisállatodat, és semmiképp se térjünk el attól.

4. Az állat aktivitásának fenntartása. Nem meglepő módon a testmozgás is létfontosságú a diabétesz megelőzésében. A frissítő kocogások, átmozgató játékok vagy – idősebb állat esetén – a kellemes séták napi rendszeressége nagyon fontos.

A rossz hír az, hogy egyes fajták, különösen a kutyáknál, genetikailag hajlamosak a cukorbetegségre, és ez ellen nem sokat tudunk tenni. A törpeuszkár, a tacskó, a schnauzer, a cairn terrier, a beagle és a sziámi macska sajnos nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg. A kutyák leggyakrabban 7 és 9 éves kor között, a macskák pedig 8 és 13 éves kor között válnak diabéteszessé.

Az első jelek és tünetek

  • Az első tünetek egyike a gyakori szomjúságérzet. Ha észrevesszük, hogy gyakrabban kell újratöltenünk az itatót, netán a kisállat szokatlan helyeken, például csapból vagy akár a vécéből issza a vizet, akkor kezdjünk el gyanakodni.
  • Ezzel párhuzamosan gyakoribb vizelés.
  • Nassolni valókért és ételért való könyörgés, hízás nélkül. Ha a kisállat falánkabb lesz, mégis fogy, mielőbb vigyük el az állatorvoshoz vizelettesztre.
  • A kutyák szeme ködössé válhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyet látunk a kutya szemén, akkor is rögtön intézkedjünk, a diabétesz ugyanis akár a kutya megvakulását is okozhatja.
  • A macskák kevesebbet mosakodnak.
  • Kevesebb aktivitás, több alvás, erőtlenség.

Mi az a diabétesz, és egyáltalán kezelhető?

Cukorbetegségben a test nem képes megfelelően felhasználni a sejtek fő energiaforrását, a glükózt. Kétféle diabétesz létezik. Az egyes típusú cukorbetegség során a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint. A kettes típusú cukorbetegségben a test elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek nem tudják azt kielégítően felhasználni. Kutyáknál az egyes típusú cukorbetegség a gyakoribb, macskáknál pedig a kettes.

Cukorbetegségnél az állatorvos a legtöbb esetben az inzulinterápiát írja elő, amelynek célja az inzulinhiány megszüntetése az állat szervezetében. A cukorbetegség kezeléséhez szigorú utasítások és speciális étrend vár a gazdira és az állatra. Ha komolyan vesszük az állatorvos utasításait, akkor minden esély megvan arra, hogy a kisállat hosszú, boldog és tartalmas életet éljen.

(fotó: Shutterstock)