A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői jelentésükben elismeréssel szóltak arról, hogy Magyarország új támogató központokat hozott létre a bűncselekmények áldozatai számára, amelyek pszichológiai szolgáltatást nyújtanak, és segítenek az áldozatok felkészítésében a büntetőeljárások előtt.

A GRETA üdvözölte a büntetőeljárási törvénykönyvbe frissen bevezetett, a tanúk és áldozatok védelmét szolgáló új magyar rendelkezéseket is.

A jelentés határozottan pozitív előre lépéskén értékelte az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló, 2017-től működő adatbázis létrehozását.

Az emberkereskedelem áldozatai nem csak a külföldön prostituáltként használt nők, férfiak és gyermekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak, sokszor megfosztanak papírjaiktól, pénzüktől és legtöbbször emberi méltóságuktól is – fogalmaz a Baptista Szeretetszolgálat, amely több mint 10 éve elkötelezetten küzd az emberkereskedelem ellen. Lépéseket tesz a megelőzésben, védett házaiban biztosítja az áldozatok védelmét, ellátását, képviseli érdekeiket.

A kapcsolati erőszak nem magánügy!Boglacsik Tímea szociális szakember blogja a csalad.hu-n a bántalmazottak megsegítésének témakörét járja körbe.