Sok munkaadó nem is gondolja, hogy mekkora a felelőssége ebben a kérdésben, léteznek viszont olyan munkahelyek is, ahol már sokat tettek családos alkalmazottaikért. Ezen munkahelyek még pályázhatnak a Családbarát Hely tanúsító védjegyre.

1. Kommunikáció, kapcsolattartás

Pénzbe egyáltalán nem kerül, csak egy kis figyelmet és időt kell szánni arra, hogy az édesanyának megkönnyítsük a visszatérést a munka világába. Ha a GYES időszaka alatt a munkatársak vagy a kollégák időnként megkérdezik az édesanyát, hogy hogy van, és beszámolnak a fontosabb munkahelyi eseményekről, azzal nagyban megkönnyítik számára a visszatérést a munkahelyére, ráadásul a lojalitást is nagyban erősíti. Egyes nagyobb vállalatok például rendszeresen készítenek hírlevelet a GYES-en lévő munkavállalóiknak.

2. Rugalmas munkaidő

Ki vigye el a gyereket reggel a bölcsődébe vagy az óvodába, és ki menjen érte délután? Sok szülő számára az egyik legsarkalatosabb kérdés. Elegendő lehet a probléma megoldására annyi engedmény, hogy a munkakezdés időpontját a szülő igényének megfelelően választják meg. Így például reggel az anya viheti a gyereket az óvodába, majd délután apa mehet érte. Ha kialakul egy egyensúlyi állapot, évekig működhet az zökkenőmentesen.

3. Munkahelyi óvoda

Nem kell a bölcsődébe vagy óvodába rohanni reggel és délután a gyerekkel, ráadásul munka közben is a közelünkben lehet a kicsi, ha működik bölcsőde vagy óvoda a munkahelyen. Ez igen nagy segítséget jelent a szülőknek, és úgy érezhetik, fontos munkavállalóként nemcsak ő, hanem a családja is munkaadójának. A tendencia az, hogy egyre több bölcsőde és óvoda alakul munkahelyeken.

4. Távmunka

Sokkal több munka – főként irodai – végezhető lenne az irodán kívülről is. Számos munkakörnél ugyanis teljesen mindegy, hogy egy irodában ülve végzi azt a munkavállaló, vagy bárhonnan máshonnan. Csak az eredmény lényeges, az, hogy a munka időre el legyen végezve. Ráadásul az utazással töltött időt is munkára fordíthatja az édesanya. Ehhez persze tudatos szervezésre, szoros kapcsolattartásra és rendszeres találkozókra van szükség, amiben a munkahelynek, a vezetőnek és az alkalmazottaknak szorosan együtt kell működniük egymással.

5. Amikor beteg a kicsi

A gyermekes munkavállalók sokszor két tűz közé kerülnek: ha beadják a kis beteget az oviba, kitör a botrány. Ha viszont a szülő otthon tartja a beteg csöppséget, és táppénzre megy, akkor amiatt aggódik, hogy az állásával játszik. A dilemma bármennyire is nehéznek tűnik, megoldható: később pótolható a munka, vagy még jobb, ha otthonról végezheti az anya a munkát, míg meg nem gyógyul a kisgyermek.

+1 Családbarát Hely Tanúsító Védjegy

Az a munkahely, amely tudatosan tesz a gyermeket nevelő családos munkavállalóiért, méltán különbözetheti meg magát versenytársaitól, valamint előnyt szerezhet a minőségi munkavállalókért folytatott küzdelemben. A Családbarát Hely tanúsító védjegy olyan minősítési lehetőség, amelynek elnyerésével a tanúsítvány birtokosa hiteles és minőségi értékelést kap a családbarát működésről.

(fotó: Shutterstock)