Nem véletlen, hogy napjainkban már nem a fizetés, hanem a rugalmasság a legvonzóbb hívószó az álláskeresők körében. Ez az egyik feltétele ugyanis annak, hogy megvalósuljon az egyensúly a magánélet és a karrier között. Ha az ideális, családbarát munkahelyet már megtaláltuk, rajtunk a sor, hogy a dolgos hétköznapokhoz való visszatérés mindenki számára megnyugtató legyen.

1. A maximalizmus nem jó barát

Jó dolog, ha profi munkát engedünk ki csak a kezünk közül, ez elvárás is egy munkahelyen, de fogadjuk el, hogy emberek vagyunk, és ez azzal jár, hogy hibázunk is. Nem lehet folyamatosan tökéleteset alkotni! A perfekcionistáknak sokszor a munkaidő letelte után is az aznapi feladatokon jár az eszük, amit a család is érzékel: a gyermekek veszik észre legelőször, ha csak fizikailag van otthon az édesanyjuk.

2. Ne vigyük haza a munkát!

Amikor kiléptünk a munkahelyről, a hazafelé úton kezdjünk el áthangolódni az otthoni dolgokra. Ebben az időszakban már ne azon pörögjünk, hogy milyen e-mailre nem kaptunk választ, vagy mi minden vár másnap ránk a munkában. Inkább tervezzük meg a vacsorát, hívjuk fel a férjünket, vagy találjunk ki egy új esti mesét a gyermekeknek, és véletlenül se nézzünk rá a munkahelyi levelezéseinkre! Könnyen munkamániához vezethet, ha nem tudunk kikapcsolni, és otthon is a „benti” történéseken jár az eszünk.

3. Ne túlórázzunk állandó jelleggel!

Előfordul, hogy néha muszáj tovább bennmaradni a munkahelyünkön, de ha túl gyakran tesszük ezt, akkor ez lesz a természetes, ami a családi életet egészen biztosan rosszul érinti. Gyermekünknek eleve kevés az a néhány óra, amit a hétköznapokban velünk tölthet, ne kurtítsuk meg még jobban ezt a kis időt! A párunk is jogosan reklamál, ha a nap végére nem jut energiánk egy kis esti eszmecserére. A főnökünk szemében sem feltétlenül válunk a munka hősévé az önként vállalt gyakori túlórákkal: arra is utalhat, hogy nem birkózunk meg a feladatokkal, vagy nem osztjuk be helyesen az időnket.

4. Ne vállaljunk be többet, mint amennyit elbírunk!

A GYES-ről visszatérve akkor is nagy a nyomás, ha családbarát munkahelyen dolgozunk. Régi, rossz beidegződések és előítéletek miatt – miszerint a dolgozó anyák nem végzik elég hatékonyan a munkájukat – hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat az első hónapokban, nem merünk nemet mondani a főnökünknek akkor sem, ha érezzük, hogy nem fér bele a munkaidőnkbe, amit kérnek tőlünk. Míg az első hónapokban még élvezzük a pörgést, hamar elfáradhatunk, ami kihat az elvégzett munkánk minőségére, és egy túlfeszített nap után már biztosan nem lesz elég türelmünk a gyermekeinkhez és a férjünkhöz.

Ha segítségre van szüksége a munka és a karrier összehangolásához, akkor keresse az ország több pontján működő CSAK pontok valamelyikét.

(fotó: Shutterstock)