Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatásoktól - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatásoktól

MTI
2020. dec. 9. 9:39
Támogatások, kedvezmények

A kormány a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt sem engedi el a családok kezét, és további könnyítő rendeletekkel segíti őket – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a közzétett videóban elmondta: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (CSOK) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.Meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

A miniszter tudatta azt is, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Továbbá akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását - fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és CSOK-hoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a CSOK-hoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével - közölte a miniszter.

Novák Katalin hozzátette, a Magyar Közlönyben szerdán megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.(fotó: Shutterstock)