Változatos családi vacsorák
Szerző:Békési Erika2020. 01. 03.Életmód
Mit vacsorázzunk? Nem könnyű kérdés, hiszen szeretnénk mindenki kedvére tenni, de fontos, hogy gyorsan elkészíthető ételt adjunk a családnak. Íme pár ötlet, hogyan tegyük változatossá a vacsoraasztal kínálatát.
A szendvics is lehet különleges!
Változatos péksüteményekkel variáljuk a szendvicskínálatot! Ha meguntuk a frisset, süssük meg a szendvicset sütőben, melegszendvicssütőben vagy tegyük be azokat pár másodpercre a mikrohullámú sütőbe! Így nemcsak változatos és gyors lesz a vacsora, de a félig száraz kenyér- és zsemlemaradékokat is felhasználhatjuk.
A zöldség színesít!
Mindig legyen otthon friss zöldség, salátakeverék vagy savanyúság! Amellett, hogy ezek egészséges, könnyű ételek, nagyszerűen kiegészítik, színesítik az éppen aktuális vacsorát.
Éljenek a krémek és a mártogatósok!
Szendvicskrémet vagy zöldségmártogatóst szinte mindenből lehet készíteni. A műveletbe a gyerekeket is bevonhatjuk: aprítani, szórni, villával nyomkodni, összekeverni már a legkisebbek is tudnak. Ráadásul a krémekbe olyan alkotórészeket is belecsempészhetünk, amit egészben nem biztos, hogy megennének a gyerekek! Készítsünk körözöttet, fokhagymás tejfölt, zöldfűszeres sajtkrémet, padlizsánkrémet, sonkakrémet vagy halkrémet – ezek gyorsan összerakhatók, és nagyon egészségesek is!
A klasszikusok ma is finomak!
Bundás- és pirítóskenyér, sült- vagy héjában főtt krumpli, császármorzsa, tejberizs, tejbegríz, főzőkolbász vagy virsli – ezen ételek mellett a vacsoraasztalnál elmesélhetjük a gyerekkori emlékeinket azokból az időkből, amikor a nagymama ilyen finomságokkal kényeztetett minket.
Főzzünk levest vacsorára!
A krémlevest általában szeretik a gyerekek, és gyorsan el is készül. De tápláló vacsora a zöldséges vagy húsos raguleves is, ráadásul a maradék nagyon jól jöhet másnapi ebédként. Levesfőzésnél ne receptezzünk feltétlenül, inkább nézzünk be a kamrába és a hűtőszekrénybe, és bártan tegyük össze egy levesbe, amink van!
Palacsinta minden mennyiségben
Kiváló délutáni gyerekprogram a palacsintasütés! Pár alkalom után a nagyok maguk is elkészíthetik a családnak, a kicsik meg lelkesen merőkanalazzák a serpenyőbe a palacsintatésztát. Töltelékként húsos ragut vagy édességet is használhatunk, vagy egyiket a másik után…
Húsos finomság
Vacsoraidőben általában nincs idő arra, hogy valaki végig a tűzhely mellett álljon, éppen ezért a húsos ételeket készítsük olyan egyszerűen, ahogy csak tudjuk. Natúr hússzeletek a sütőbe dugva, vagy húscsíkok egy serpenyőben párolva – ezek a fogások majdnem maguktól is elkészülnek!
A megmentő tészta
A tészta mentsvár: szeretjük, mert minden esetben kisegít, amikor ötletünk sincs, mit adjunk a családnak vacsorára. Annak, hogy mit teszünk rá, csak a képzelet szab határt: ketchupot, tejfölt, sajtot, húsos vagy gombás szószokat, mákot, diót, kakaót, sonkát, besamelmártást, vagy halat – bár a legkisebbek a natúr változatért is rajonganak.
(fotó: Shutterstock)