A kormányzat célja, hogy minden ésszerű segítséget megkapjanak a fogyatékkal élők a minél önállóbb életvezetéshez – hangsúlyozta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

Ezt szolgálja – folytatta – az Európai Unió támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében, négymilliárd forint felhasználásával megvalósuló programsorozat, amely infokommunikációs segítséget kíván nyújtani a fogyatékossággal élő embereknek és a megváltozott munkaképességűeknek.

Ennek egyik részprogramja az autistákat segítő program, amelyhez 450 millió forint áll rendelkezésre – mondta a politikus.

Segít az utazásban, az ügyintézésben és a tanulásban

Az alkalmazás a többi között segítséget nyújt egy nap, egy utazás, hivatali ügyintézés vagy tanulási folyamat megszervezéséhez az autisták számára – közölte Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke.

Most a tesztidőszakot indítják útjára ötszáz érintett – autizmussal élők, szakemberek, családtagok – bevonásával. A tesztidőszak tapasztalatait beépítik az alkalmazásba és nyár végére mindenki számára letölthetővé válik az applikáció.

Emellett a program keretében eljuttatnak 300 tabletet, illetve mobiltelefont is az érintettekhez – ismertette. Mindettől azt várják, hogy önállóbbá válnak az autizmussal élők, ezért javul a társadalmi elfogadottságuk is.

Fülöp Attila Zörgő Tamás autizmussal élő fiatalnak adta át az első mobil eszközt.