Közös sajtótájékoztatót tartott a Kelet-Pesti Tankerületi Központ és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), amelyen bejelentették a pályázat jelentkezési határidejének meghosszabbítását. Dunai Mónika, a XVII. kerület országgyűlési képviselője kiemelte, hogy igyekeznek nem csak közvetlenül segíteni a családokat, de – ami különösen felértékelődött az elmúlt hónapokban – online módon is lehetőségeket nyújtani.

Bővülő lehetőségek

– Számos terület, a többi között a vállalkozásfejlesztés, az egészségügy, a kultúra, az oktatás és a sport is lehetőséget kínál, hogy támogatást nyújthassunk a családoknak – fogalmazott Dunai Mónika. – Ez a verseny a pályázókon kívül a gyermeket nevelőknek is sokat adhat, hiszen az innovatív megoldások hatalmas segítséget jelenthetnek a mindennapokban.A családok legyenek a digitalizáció nyertesei

– Nem szabad az innovációt elválasztani a családoktól – kezdte Fűrész Tünde, a KINCS elnöke. – Ha valaki családban él, a mindennapok része, hogy új megoldásokat kell találnia bizonyos élethelyzetekben. Ezért igyekszünk a családok és a startupok világát összekapcsolni, ezért hirdettük meg a KINCS Smart Family Nagydíj pályázatot. Hiszünk benne, hogy számos komoly karrier indulhat el a verseny által. A kezdeményezés egyértelmű célja, hogy a családok a digitalizáció a nyertesei legyenek.

A főváros XVII. kerületének büszkesége a rákosmenti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, amelynek diákjai az ország egyik legsikeresebb, innovációs versenyeken díjazott tanulói. Közülük hárman tartottak videós bemutatkozást a jelenleg is fejlesztés alatt álló projektjükről, de a rendezvényen bemutatkozott a Darts Matek és Xeropan startup cég is, ízelítőt adva a jövő, vagy talán a jelen oktatásának témakörében.

Világkuriózum a kezdeményezés

A KINCS Smart Family Centrum vezetője, egyben a verseny ötletgazdája, Szalai Piroska kiemelte, hogy a világ első családi startupjaként mekkora felelősség és lehetőség ez a verseny. A családokra szabott, XXI. századi innovatív fejlesztések bemutatására olyan magyar, prototípussal rendelkező, a piacon már megtalálható, családokat segítő pályázatokat várnak, amelyek élen járnak egy ötlet forradalmasításában. Pályázni az alábbi témakörökben lehet: társadalmi, közösségi innovációk, e-egészség, a jövő oktatása, okos otthonok, családi kassza, illetve zene és kreatív megoldások. A díjak összértéke 6 millió forint, a legjobb női vállalkozót pedig különdíjban részesítik.

A zsűriben Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke mellett Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója, Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, prof. dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézet igazgatója, valamint Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, a Brain Bar alapítója dönt majd a szeptember 15-ig beérkező pályázatokról.


A pályázat részletei a smartfamily.hu oldalon olvashatóak.