Sokan szeretnének többgenerációs családi házban élni - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Sokan szeretnének többgenerációs családi házban élni

Szöveg: MTI, fotó: Förster Tamás
2020. okt. 29. 9:55
Támogatások, kedvezmények

Rengeteg jelzés érkezett arról, hogy nagyon sokan szeretnének többgenerációs otthonban élni, ennek segítésére január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a Családi Otthonteremtési Támogatás akár teljes összege – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy az idősebb szülők már családos gyermekei beépítenék a családi ház tetőterét, hogy ott legyen az otthonuk. Eddig ehhez a CSOK lakásbővítési támogatását lehetett igényelni, amely lényegesebb kisebb összeg, mint a tetőtér-beépítési támogatás – fűzte hozzá.

A többgenerációs otthonok támogatása megteremti a lehetőséget arra, hogy már akár egy gyermek esetén is 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatásban részesüljenek a családok – ismertette. A támogatás előre vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető, és feltételrendszere nem szab ki a gyermekek esetén életkori határt – részletezte.

Nagyszülői segítség

Sok előnye van annak, ha egy házon belül, külön háztartásban, külön bejárattal ott vannak a nagyszülők is – mondta, emlékeztetve, hogy január elsejétől a Nagyszülői GYED is igénybe vehető, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az egyik nagyszülő maradjon otthon a gyermekekkel.

Hangsúlyozta: a többgenerációs otthonok hagyományát segítő vissza nem térintendő támogatáshoz hozzájön egy 15 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön lehetősége, így januártól 25 millió forintos támogatást vehetnek fel a fiatal házasok tetőtér-beépítésre. Így már valóban megvan az az összeg és mozgástér, amellyel akár kezdőtőke nélkül is bele tudnak vágni a közös életbe a fiatal párok – fogalmazott a miniszter.

Novák Katalin csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta, mindenkinek lehetőséget szeretnének adni arra, hogy saját tulajdonú otthonban várhassák, nevelhessék gyermekeiket. Erről szólt a CSOK minden eleme, ahogy most a többgenerációs otthonteremtési támogatás is – emelte ki.