1. Hitelek: felfüggesztik a fizetési kötelezettséget

Év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 18-án.

Teljes egészében elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét a súlyos gondokkal küzdő turizmus és a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások területén.

Emellett döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben megegyezhessenek egymással.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/orban-viktor-ev-vegeig-felfuggesztjuk-a-hitelek-toke-es-kamatfizetesi-kotelezettseget

2. Felfüggesztik a Babaváró hitelek törlesztését

Felfüggesztik az idei évre a Babaváró hitelek törlesztését – közölte március 20-án a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely közölte: a Babaváró kölcsönnél emiatt a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. Az engedmény a Diákhitelek törlesztésére is vonatkozik.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/felfuggesztik-a-babavaro-hitelek-torleszteset

3. Nem jár le a GYES, a GYET és a GYED a veszélyhelyzetben

Meghosszabbítják a veszélyhelyzet alatt lejáró GYES-, GYET- és GYED-jogosultságokat – jelentette be Orbán Viktor március 23-án. A miniszterelnök közölte: az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.

A március 24-én megjelent rendelet-módosítás is kimondja: a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott – kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

A keddtől hatályos rendelkezés szerint meghosszabbodik a jogosultság a Gyermekgondozási díjra (GYED), a Gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES) és a Gyermeknevelési támogatásra (GYET) a veszélyhelyzet végéig.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/nem-jar-le-a-gyes-a-gyet-es-a-gyed-a-veszelyhelyzetben

https://csalad.hu/tamogatasok/nagyszuloi-gyed-felfuggesztik-az-ellenorzeseket-a-veszelyhelyzet-idejere

4. Elengedik több területen a katások fizetési kötelezettségét

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik – jelentette be Orbán Viktor március 18-án.

Néhány nappal később, március 23-án a miniszterelnök közölte: további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt.

A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

5. Felfüggesztik a kilakoltatásokat

Döntés született arról is március 23-án, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.

A Magyar Közlönyben hétfőn kihirdetett kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre, az iratokat postán, illetve elektronikus eszközzel, az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok alapján kézbesítik.

A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható.

6. Nagyszülői GYED: felfüggesztik az ellenőrzéseket

Nem kell vizsgálni a veszélyhelyzet alatt, hogy a Nagyszülői GYED-nél a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e – derült ki a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletekből.

A március 24-én megjelent rendeletből kiderül: megszűnhet viszont a jogosultság, ha a gyermek szülei visszavonják az erről szóló nyilatkozatukat.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/nagyszuloi-gyed-felfuggesztik-az-ellenorzeseket-a-veszelyhelyzet-idejere

7. Tizenötezer forintra nő a PIN-kód nélküli fizetések határa

Ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélkül is engedélyezett kártyás vásárlások összeghatára április 15-től, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált – közölte március 24-én kedden a Pénzügyminisztérium, emlékeztetve, hogy ez az intézkedés is a járvány lassítását szolgálja.

8. Diákhitel: meghosszabbított határidő

Péntekig meghosszabbította a Diákhitel Központ a hiteligénylési határidőt a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a koronavírus járvány okozta nehéz helyzet miatt – közölte a központ.

Az a hallgató, aki március 27-ig leadja igénylését, már áprilisban megkapja a kért összeget. A képzési díjra költhető Diákhitel2 is folyamatosan igényelhető.

A kormány múltheti döntése alapján a Diákhitel Központ is törlesztési moratóriumot hirdet a fennálló diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében minden ügyfele számára 2020. december 31-ig. A moratórium ideje alatt önkéntesen törleszthető a tartozás, a társaság ezt minden esetben elszámolja.