Csaknem minden felnőtt magyar egyetért azzal, hogy a gyermekre vágyó családok otthonteremtését támogatnia kell az államnak – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából. 

A 18 éves és annál idősebb magyarok döntő többsége (81 százalék) hallott a CSOK Pluszról, amelynek feltételeit is sokan ismerik, háromnegyedük tudja, hogy csak házasok vehetik igénybe, és tízből heten azt is tudják, hogy gyermekszám alapján 15, 30 vagy 50 millió Ft a keretösszege. 

Az emberek kétharmada tisztában van vele, hogy a CSOK Pluszt fix 3 százalékos kamat mellett lehet felvenni és a második gyermek születését követően 10 millió Ft-ot enged el az állam a tartozásból. A házasok és az egygyermekesek a legtájékozottabbak. 

A 30 év alatti fiatalok és a kisgyermekes szülők közül minden harmadik tervezi, hogy a jövőben igénybe fogja venni a CSOK Pluszt. A felnőttkorú magyarok ötöde, a gyermeket nevelőknek pedig a negyede válaszolta azt, hogy ő vagy a családjában valaki vett már fel korábban is CSOK-ot. 

Csaknem minden magyar (94 százalék) egyetért azzal, hogy a gyermekre vágyó családok otthonteremtését támogassa az állam, és magas (85 százalék) azok aránya is, akik úgy gondolják, hogy a családok saját tulajdonú ingatlanban éljenek. A megkérdezettek közel háromnegyede (73 százalék) egyetért azzal, hogy a CSOK Plusz igénybevételéhez gyermek vállalása szükséges, és 68-68 százalék azok aránya, akik szerint a CSOK Plusz elősegíti majd a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv növekedését is.