Az iskolakezdés pénzügyi döntéseket is jelent, amelyekkel a legtöbb szülő augusztusban szembesül. Ez az időszak minden bizonnyal megterheli a családi kasszát, azonban tervezéssel, előzetes tájékozódással és körültekintéssel sokat spórolhatunk.

Tervezzünk – közösen!

Nagyban megkönnyíti az iskolakezdés előtti tervezést, ha górcső alá vesszük háztartási költségvetésünket. Készítsünk részletes bevásárlólistát, amelyen feltüntetjük az egyes tételek várható árát is! A tervezésbe bátran vonjuk be a gyerekeket is, hiszen a becsült kiadásokat és a fontossági sorrendet látva ők is nyitottabbak lesznek a kompromisszumos döntésekre – amellett, hogy egyúttal belelátnak a költségtervezés rejtelmeibe. A költségvetés elkészítéséhez segítséget nyújt az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátora.

Jó a bolygónak – jó nekem

Fenntarthatósági szempontból is dönthetünk az eddigi gyakorlatokól eltérően. Egyes tételekből vásárolhatunk használt, de jó minőségű darabokat, vagy éppen kölcsönözhetünk, saját, már nem szükséges tanszereinket pedig elajándékozhatjuk. A környezettudatos döntések amellett, hogy költségeink csökkentésében is segítenek, példamutatással is szolgálnak a következő generációk számára.

Mérjük fel a lehetőségeinket!

A kiadások tervezése mellett számoljunk azzal, hogy milyen bevételi forrásokra számíthatunk – adott esetben milyen támogatásokra vagyunk jogosultak! Az állam részéről nagy segítség, hogy az augusztusi családi pótlékkal egyidőben folyósítják a szeptemberit is, azonban ezen túlmenően érdemes utánajárni az elérhető önkormányzati támogatásoknak, és akár a munkáltató által biztosított egyszeri iskolakezdési támogatás lehetőségének. 

Az egészség- és önsegélyező pénztártagok élhetnek a beiskolázási támogatással is, amelynek éves összege gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér (2023-ban 232 ezer forint) lehet. Jelenleg ennek 20%-át, azaz maximálisan 46.400 forintot kaphat vissza egy család az államtól gyermekenként, az adóvisszatérítés lehetőségével élve. A pénztári tagság és a beiskolázási támogatás további részleteit szintén megtaláljuk az MNB fogyasztóvédelmi oldalán, valamint érdemes felkeresni számlavezető pénztárunkat.

Pénzügyi tippek iskolakezdésre – hallgatóknak

Szeptemberben új élethelyzetbe kerülnek azok a tanulók, akik felvételt nyertek valamilyen felsőoktatási intézménybe, és immár egyetemistaként, főiskolásként kezdik meg a tanévet. Egyre önállóbbá válnak, ami azzal is együtt jár, hogy maguk is foglalkozzanak pénzügyeikkel. A Pénzügyi Navigátor honlapján számukra összeállított tartalom ismerteti a pénzügyek önálló kezelésének alapjait, továbbá hasznos tippekkel szolgál a költségvetés-készítés és a megfontolt bankszámlaválasztás szempontjairól, valamint a pénzügyi célok, a megtakarításképzés jelentőségéről.