Hangsúlyozta, hogy különösen a koronavírus-járvány idején érdemes kihasználni az államkincstár otthonról kényelmesen és ingyenesen elérhető, biztonságos szolgáltatásait, és online vásárolni állampapírt: Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) mellett például babakötvényt is.

Tállai András felidézte, hogy két év alatt megduplázódott a babakötvénybe fektetett összeg, a családtagok és az állam befizetései révén már százmilliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek.

Az elmúlt négy hónapban mintegy 13 ezer új számlát nyitottak, és az érdeklődés az év vége felé növekszik. Már kétszázharmincezer gyermeknek van babakötvénye, de a kincstár legfrissebb kimutatása szerint mintegy egymillió, 2005. december 31-e óta született gyermeknek nincs még a babakötvény összegét nyilvántartó Start-számlája, pedig a konstrukció egyedülálló az Európai Unióban. Amellett, hogy a szülők, hozzátartozók által befizetett összeg után az állam minden évben tízszázalékos, maximum hatezer forintos támogatást ad, rendkívül kedvező, 2020-ban 6,4 százalékos kamatot is fizet.

Az államtitkár szerint az otthonteremtési támogatások bővítésével, a családok kedvezményes adózásával együtt a babakötvény világos értékválasztást mutat. A magyar államnak az itt születő gyermekek az elsők, a családok támogatása központi kérdés – szögezte le Tállai András. Kitért arra is, hogy fontos szerepe volt az államkincstárnak is abban, hogy a babakötvény mára a pénzügyileg tudatos szülők körében az egyik legnépszerűbb befektetési formává vált.

(fotó: Shutterstock)