A Magyar Államkincstár február elején fizette ki a Babakötvények éves kamatát, összesen mintegy 3,2 milliárd forintot 52 milliárd forint állomány után.

A mostani kamatfizetés 151 ezer Start-számlával rendelkező ügyfelet érint, akik már a megemelt kamatot kapták Babakötvényeik után. A kamatemeléssel a Start-számlán elhelyezett Babakötvény a gyermekeknek szánt még kedvezőbb megtakarítási forma lett 2022-ben.

Start-számlát 2012 októbere óta kizárólag a Magyar Államkincstárban lehet nyitni, amelyen az állam által minden újszülött gyermek számára biztosított 42.500 forintos Életkezdési Támogatás automatikusan Babakötvénybe fektetődik és kiemelt, az inflációt meghaladó mértékű kamatozással gyarapszik a gyermek nagykorúvá válásáig. A Kincstárban eddig már közel 273 ezer Start-számlát nyitottak, az ezen található megtakarítások értéke 153 milliárd forint.

A kincstári Start-számlák száma évről-évre emelkedik, az utóbbi négy évben összértékben majdnem megháromszorozódott a számlákon lévő Babakötvény-állomány. A 2021-ben 35%-kal, közel 38,5 milliárd forinttal több Babakötvényt vásároltak a gyermekes családok, mint az előző évben.

A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, hanem az a gyermek bármely életkorában megnyitható és bárki, bármekkora összeget befizethet rá díjmentesen.

A Start-számlára történő befizetések után a korábbi 10%-os állami támogatás maximumát is megemelte a Kormány, mely 6 ezer forint helyett idén immár évi 12 ezer forint, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek esetében pedig 12 ezer forint helyett 24 ezer forint lett.

(fotó: Magyar Államkincstár)