– Magyarország egy gazdag ország, ha azt nézzük, hogy mennyi tehetséges fiatal és felnőtt van itthon – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

– A tehetséget fel kell ismerni és fel kell karolni, hogy a fiatal a benne lévő tehetséget kamatoztatni tudja. Ehhez szükség van egy helyre is, ahol a tehetségek és a segítőik össze tudnak gyűlni. Ezzel a gondolattal kereste meg az államtitkárságot Bajor Péter, aminek eredményeként a magyar kormány közel 300 millió forinttal támogatta a Matehetsz székház építését – mondta Novák Katalin az épület ünnepélyes átadásán.

A kormány a szövetséggel tíz éve működik együtt, a megállapodás azt jelképezi, hogy valódi szövetséget kötnek a magyar fiatalok, tehetségek felkarolásáért, segítéséért - emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány 2009 óta végzi a tehetségek felkarolását a Nemzeti Tehetség Programban. Minden évben több mint 200 ezer adózó ajánlja fel az adója 1 százalékát, amihez egy jelentős összeget, 3,6 milliárd forintot tesz hozzá a kormány.

– Most a stratégiai megállapodás aláírásával újabb szakaszba lép ez az együttműködés, a kormány és a Matehetsz szövetséget köt azért, hogy a magyar fiatalokat felkarolhassuk és támogathassuk, hogy a fiatalok tudják, van segítség, van támogatás, akihez fordulhatnak – fogalmazott Novák Katalin.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fiatalok segítése a legjobb befektetés, amely hosszú távon az egész országnak megtérül.

„Már a félig romos épületben is emelkedett volt a lelkünk”

Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke elmondta, hogy bár 15 éve jött létre a Matehetsz, 10 évre volt szükség ahhoz, hogy a résztvevő 10 szervezet minden tagjában kialakuljanak azok az elvi módszerek, alapelvek, amelyek segítenek a tehetség felkarolásában.

– Mostanra nőttünk fel ahhoz a feladathoz, hogy a Matehetsz valódi támogató, biztos pontja legyen a tehetségtámogatásnak – fogalmazott Balogh László.

– Már a félig romos épületben is emelkedett volt a lelkünk, most, hogy elkészült az épület, még nagyobb lendülettel fogjuk a fiatalokat segíteni – mondta a szövetség elnöke a szervezet új épületének ünnepélyes átadásán, amely egybeesett a stratégiai megállapodás aláírásának időpontjával.

Az állami és a civil együttműködés folytatódik

A 450 négyzetméter alapterületű Tehetségház a Matehetsz központjaként szolgál majd, a Nemzeti Tehetségpont és a Budapesti Európai Tehetségközpont is helyet kap benne.

– Az épületben kap helyet a szervezet irányítását végző irodai munka mellett több fejlesztő foglalkozás is. A diákok képességeit tanulói csoportokban az épület 4 helyiségében fejleszthetik – tudatta Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke.

Hozzátette, hogy a tehetségház nyitott a szülők, nagyszülők, diákok számára is az ügyek intézésekor. A több hetes fejlesztő foglalkozások nagy része azonban nem a Budaörsi úton álló új épületben zajlik, hanem az ország számos pontján csoportosan a civil szervezeteknél, intézményekben. Jelenleg az országban 80 fejlesztő foglalkozáson 2300 tanulót képeznek a Matehetsz szervezésében, az elmúlt tíz évben pedig 60 ezer diák lehetett a részese ennek. A Nemzeti Tehetség Programban a szövetségen keresztül 2600 fiatal kapott ösztöndíjat 600 millió forint értékben.

– Az egyéni fejlesztés is fontos célja a Matehetsznek, a tutor programban jelenleg 556 tanulót 97 professzionálisan kiképzett tutor oktat – ismertette a szervezet ügyvezető elnöke.

Elmondta, hogy a szakmai háttérmunka részeként eddig 62 szakkönyvet és tehetségfüzetet publikált a szervezet, amelyet a Tehetségek Kézikönyve kötetben foglaltak össze.

– Az eddigi komoly együttműködés most mérföldkőhöz érkezett, a stratégiai megállapodás aláírása azt jelzi, hogy az állami és a civil együttműködés folytatódik – hangsúlyozta Bajor Péter.

– A stratégiai együttműködés motiváló, új lendületet ad a Matehetsz-nek, az EMMI-nek pedig segít elérni azt az 1400 tehetségpontot, amellyel a szervezetünk rendelkezik az országban – fogalmazott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke.